Снимка: Булфото

Над 6000 ще напуснат МВР, ако премахнат 20-те заплати, които униформените получават при пенсиониране. Това предупреждава в интервю за "Преса" шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Финансовият министър Симеон Дянков обяви преди дни, че само ако полицаите се откажат от привилегиите си, може да има увеличение на възнагражденията им с 12%. "Той говори за 20-те заплати, които получаваме при пенсиониране. Останалите държавни служители получават 10. По-голямата част от тях имат професия, която е конвертируема. Професията на полицая е изключително трудно конвертируема. Идеята на тези плюс 10 заплати е да се даде някакъв старт извън системата на МВР на човек, който я напуска сравнително млад", обяснява Попов.

С 10%, или с 16,5 млн. лв., се увеличава издръжката на социалните домове и заведения догодина, пише "Труд". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По-големият бюджет ще доведе до увеличаване на заплатите на персонала, обясни той. От началото на октомври започват работа социалните кухни. Те ще осигурят прехрана на крайно нуждаещите се през зимните месеци. В страната има 134 социални кухни, които до април ще предлагат топъл обяд на повече от 11 000 души. Младенов отбеляза, че по времето на мандата на ГЕРБ минималната заплата е нараснала със 70 лв. Те може да са много за някоя африканска държава, но в Европа са си чист резил, коментира вестникът.

В страната има достатъчно място за бежанци от Сирия, обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. "Бяха изградени допълнителни домове, така че към настоящия момент нямаме притеснения", цитира "24 часа" изявлението на Цветанов. Наскоро говорител на Сирийската свободна армия предупреди, че към нас може да се насочи огромна бежанска вълна. От Държавната агенция за бежанците обаче смятат, че това е невъзможно, тъй като според Националния план за временна закрила трябва поне 500 души за една нощ да преминат границата, за да може да се говори за бежанска вълна. В момента граничните власти на страната регистрират предимно отделни опити и групи от 5-6 човека. Според представители на Министерството на външните работи България не е заплашена от бежанска вълна.

Интервюто в "Монитор" е с проф. Анри Кулев, художник карикатурист и режисьор. Той разказва за филма си на световния фестивал на анимационния филм във Варна. "Идеята на хората, които се занимават с анимация в страната, е да възстановим интереса към това изкуство. Като начало искаме това да се случи първо по крайбрежието - Варна и Бургас. Във Варна възстановихме Световния фестивал на анимационния филм. Бургас трябва да стане втори анимационен бисер на крайбрежието. Той е град на изкуствата и ако нещо липсва в палитрата му, то това е анимационното кино.

Правим всичко възможно да накараме децата, учениците и по-възрастното поколение да гледат повече анимация. Свободата доминираше в сюжетите при филмите за децата. Никой не може да я разкаже. Но трябва да се знае, че това не е комерсиалната анимация, която правят големите американски студиа. Това е животът, измислячеството, креативността на духовните деца на анимацията. Те измислят, разсъждават, правят анимация на идеите."

В окръжния съд в Пазарджик започна дело срещу 13 души, обвинени в проповядване на антидемократична идеология и участие в нелегална религиозна организация. Средствата за заплатите на обвиняемите са идвали от Саудитска Арабия, където те са учили.

През 2008 г. бюджетът на организацията им е бил 219 360 евро. Лидерът на РЗС Яне Янев беше избран за председател на временната анкетна комисия за проучване на данни за корупция по високите етажи на властта. Комисията беше създадена по предложение на Янев и подкрепена от депутатите от ГЕРБ. Според мотивите на вносителите от РЗС и ГЕРБ комисията ще се занимава с "корупционни схеми, касаещи различни публични скандали от времето на управлението на тройната коалиция".

В Съвета за външна политика, отбрана и сигурност при президента Росен Плевнелиев започна публичното обсъждане на проектозакона за системата за защита на националната сигурност и трите проекта за службите - за цивилното и военното разузнаване и НСО. Плевнелиев твърди, че е недопустимо повече от 20 години службите да работят без закони. Идеята е НСО да остане на подчинение на президента, а НРС да отиде в изпълнителната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase