Велчев присъства на събрание, на което следователите избират своя представител във Висшия съдебен съвет.Снимка: БТА

Когато говорим за избор на ВСС, всички сме се фокусирали върху прозрачност и публичност. Но ако публично изберем неподходящи хора, няма да е особен успех, заяви главният прокурор Борис Велчев по повод избора на членове за Висшия съдебен съвет.

"Струва ми се, че изслушванията вече са повторения на написани концепции. Няма смисъл в отегчителни повторения, единственото смислено е отговарянето на въпроси“, отчете обвинител №1.

Попитан дали в прокуратурата има лобита, които да действат за определен кандидат за член на ВСС, Велчев допусна възможността, че зад всеки кандидат сигурно стоят група от хора, които го познават повече от всички останали.

"Ако изберем недостойни - няма смисъл", категоричен бе главният прокурор.

Още по темата

"Надявам се, че новите членове на ВСС ще гледат в обща посока, дори да имат различни мнения“, обяви от своя страна омбудсманът Константин Пенчев. Той присъства на Общото събрание на следователите в страната, които избират свой представител за член на ВСС.

Пенчев отбеляза, че е важно да се задават въпроси на кандидатите, макар да остава съмнение как стават номинациите.

По повод на избраните членове на ВСС от съдийската квота омбудсманът посочи, че фактът, че делегатското събрание на съдиите е продължило 24 часа, показва, че дори да е имало предварителен сценарий, то той явно или не се е случил, или ако се е случил - е станало трудно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase