Специален гост на oткриването на учебната година във Втора английска гимназия беше холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе. Снимка: БТА
fallback

Между 60 и 80 млн. лева повече ще има за средното образование за 2013 г., очаква просветният министър Сергей Игнатов. Той откри новата учебна година във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в София.

Това е минималното, което очакваме за системата на средното образование за 2013 г., заяви министър Игнатов. Засега сме оптимисти, тъй като очакваме да имаме много по-добър бюджет за образование за следващата година, каза той, но добави, че последната дума ще имат депутатите, защото те ще приемат закона за държавния бюджет.

В новия бюджет ще бъде заложена сума, водеща до увеличение на стандарта за издръжка на учениците, която ще позволи да променим наредбата за минималната заплата съгласно колективния трудов договор, обясни Игнатов в отговор на въпрос дали ще има увеличение на учителските заплати.

Той добави, че през другата седмица ще има отраслов съвет в МОМН.

"За да може да стане това движение за повишаване на заплатите на базата на  увеличаване на стандарта за издръжка при делегираните бюджети на училищата, ще трябва да се промени и наредбата за минималната заплата в средното образование", коментира образователният министър.

Предстои ни интересна есен, в рамките на два месеца ще знаем бюджета и той ще бъде по-добър, заяви отново Сергей Игнатов. До 12 септември беше обявено, че в 169 училища завършват ремонтите, но във всички учебни заведения днес учебната година се открива, допълни той.

Във всички тези училища ще има учебен процес, а ремонтите ще се довършват в събота и в неделя, добави той. В Перник, в училищата, в които не може да се учи, учениците временно ще са в други училища, отбеляза Сергей Игнатов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Една българка

преди 11 години

Никъде не се споменава каква ще е точната сума ,с която ще се увеличат учителските заплати,това разбира се не е случайно!КАКТО ВИНАГИ,МНОГО ШУМ ЗА НИЩО!

16

ДЕТЕНЦЕ

преди 11 години

Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път!

15

изнасяне

преди 11 години

коментар 12, прав си.Та то фризорките ни се изнасят, та няма да се изнася този който 5-6 години яко е зубрил.В Европа българският учител е най-ниско платения на базата на средна заплата в страната.В тази идиотската страна е така от дядо Славейконво време, но кой ли управник български за това му дреме.Ще я видим държавата когато след 10 години ще са се пенсионирали,кой ще учи *** тогава.

fallback