Специален гост на oткриването на учебната година във Втора английска гимназия беше холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе. Снимка: БТА

Между 60 и 80 млн. лева повече ще има за средното образование за 2013 г., очаква просветният министър Сергей Игнатов. Той откри новата учебна година във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в София.

Това е минималното, което очакваме за системата на средното образование за 2013 г., заяви министър Игнатов. Засега сме оптимисти, тъй като очакваме да имаме много по-добър бюджет за образование за следващата година, каза той, но добави, че последната дума ще имат депутатите, защото те ще приемат закона за държавния бюджет.

В новия бюджет ще бъде заложена сума, водеща до увеличение на стандарта за издръжка на учениците, която ще позволи да променим наредбата за минималната заплата съгласно колективния трудов договор, обясни Игнатов в отговор на въпрос дали ще има увеличение на учителските заплати.

Той добави, че през другата седмица ще има отраслов съвет в МОМН.

"За да може да стане това движение за повишаване на заплатите на базата на  увеличаване на стандарта за издръжка при делегираните бюджети на училищата, ще трябва да се промени и наредбата за минималната заплата в средното образование", коментира образователният министър.

Предстои ни интересна есен, в рамките на два месеца ще знаем бюджета и той ще бъде по-добър, заяви отново Сергей Игнатов. До 12 септември беше обявено, че в 169 училища завършват ремонтите, но във всички учебни заведения днес учебната година се открива, допълни той.

Във всички тези училища ще има учебен процес, а ремонтите ще се довършват в събота и в неделя, добави той. В Перник, в училищата, в които не може да се учи, учениците временно ще са в други училища, отбеляза Сергей Игнатов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase