Снимка: Bulgaria ON AIR

Ваучерите за храна стават електронни след един месец, лицензираните оператори са 11. От социалната придобивка се възползват над 750 хиляди души. В предаването на “България сутирн” Таня Обущарова каза, че потребителите не трябва да се притесняат, защото хартиените ваучери ще се използват и след 1 юли и докато те са в срок.

“Някои от тях могат да са валидни до юли 2025 г. Техните ползватели не трябва да се притесняват. Търговските обекти са длъжни да ги приемат и след 1 юли", обясни главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучерите за храна Таня Обущарова.

Дигиталните ваучери ще изглеждат като дебитна карта, но от няма да може да се теглят парите от банкомат, допълни Обущарова.

"Другият вариант, в който ваучерът може да съществува, е да бъде изцяло виртуален. Важно е да предупредим в магазина, че плащаме не с карта, а с ваучер. В много от търговските вериги има и такива предупреждения на касата с различни стикери, тъй като трябва да има контрол на покупките, които могат да се правят с електронния ваучер", каза Обущарова пред Bulgaria ON AIR.

Обущарова подчерта, че е-ваучерите могат да се използват само за хранителни продукти. Дигитализирани, те са по-сигурен инстрмент.

“С дигиталните ще бъде трудно те да бъдат фалшифицирани, с много защити са. Операторите ще следят внимателно за транзакциите. Рискът от измами и злоупотреби с електронните ваучери за храна е по-малък, отколкото с хартиените", категорична е Обущарова.

При насъбрана сума от електронния ваучер ще се тегли най-отдавна заредената, уточни тя.

"Това е и законодателно изискване. От картите им ще бъдат дърпани тези с най-кратка валидност. Картата може да бъде предоставена на друг човек. Максималната сума за ваучер засега остава 200 лв. Има много нови работодатели, които се включват в системата. Идеята на ваучерите е да подпомогнат семейния бюджет, да увеличат покупателната възможност на работещите. Над 90% се използват за храна и малък процент за туризъм", обобщи главният секретар на АОВХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase