Сергей Игнатов. Снимка: Булфото
fallback

Религията няма да стане задължителен предмет в училище. Имало достатъчно други възможности тя да се изучава, а активността на преподавателите е ключова.

Екпертното мнение е на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Направи го при откриването на новата учебна година в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Игнатов препоръча на представителите на Българската православна църква да участват и в спортни занимания с учениците като начин за увеличаване на интереса към техния предмет.

„Българското училище има светски характер, има нормативна уредба. България е страна по международни договори и религията може да се изучава само със съгласието на родителите“, допълни Игнатов, цитиран от БТА.

Той подкрепя проверките, които прави в училищата Министерството на здравеопазването. Така се разбирало какво наложително трябва да се ремонтира.

„Нещата са отстраними, така че няма да се попречи на учебния процес", допълни Игнатов.

Няма място за притеснение, че децата ще бъдат по-натоварени с новите програми по математика. Това са още проекти, предстои да се обсъждат, посочи просветният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

feat gym

преди 11 години

spored men toia predmet triabva da e svobodno izbiraem,ne biva na uzenizte da budat manipulirani ,da im se vuzdeistva po toia nazin,zovek sus svobodnia si izbor izbira kakvo da uzi,a dali tova shte e polezno za nego.. nikoi ne znae,spezialnostta ,koiato dava pulna predstava za boga i hristianstvoto tova e bogoslovie, spored men triabva da se vuvedat hristianskite zennosti kato zadulzitelen predmet,no ne i religiata....

151

бай Благой

преди 11 години

Вярата в Бог е начин на живот според определени житейски принципи. Вярата в Бог е гледна точка, от която човекът се ориентира за доброто и лошото в този свят. Това е нещо, което НЕ може да бъде преподавано, то се усвоява от семейната и социалната среда от ранно детство. Да ме извиняват атеистите, но те също имат житейска гледна точка, коятов голяма степен съвпада с тази на обществото им в което виреят, макар че отричат Божественото присъствие.Религията е човешко творение, тя се състои от институции, които спускат забрани/разрешения, ритуали и платени услуги. Забраните/разрешенията и ритуалите могат да се научат и да се извършват според правилата на религията. Но това е безмислено, ако липсва вярата в Бог. Например, защо е нужно да лягаш по корем 5 пъти на ден или да палиш свещи всяка неделя, ако твоите представи за добро и лошо са изградени от религията, а не от вярата в Бога?! Религиозният човек ще излезе от Храма и с чиста съвест ще извърши пакости, за които дори не би се сетил, ако в сърцето си имаше вяра в Бога.Не, вярата в Бога, а религията е тази, която се използва от държавници и чиновници, за да разделят и противопоставят хората и народите. Говяма част от християните са прозряли разликата между вяра и религия и се противопоставят на религиозните (институционалните) манипулации, с риск да се превърнат в сектанти или атеисти. При мюсюлманите това е по-трудна работа, те се придържат към религиозните порядки и много често не забелязват пакостите, които са принудени да вършат.Така че никакво преподаване на религия в българските училища! Това е начин за манипулация на детското съзнание и може да се използва за етническо и политическо противопоставяне на гражданите в държавата. За останалото трябва да се погрижи ДАНС!

150

Toma

преди 11 години

Да се учи религия в училищата, само ако в църквата се учи и пее физика!

fallback