Българските роми пробват късмета си из цяла Европа. Снимка: Reuters

Българско ромско семейство със седем деца получи дом в Лондон само три седмици след пристигането си на Албиона.

41-годишният Руси Георгиев и 34-годишната му половинка Мариана Събева напуснали родината заради безработицата и искали да се възползват от щедрата социална система в Англия, тръби от първа страница с огромни снимки таблоидът „Сън“.

Българските роми пристигнали в страната законно с европейски паспорти. Те си устроили импровизиран лагер пред Уестминстърското абатство и спяли пред вратите на катедралата.

„Те са чули за социалните помощи тук и дошли да поискат. Властите им предложили билети да се върнат обратно в България, но те поискали да останат. В България не могат да получат такива помощи. Сега още и още хора ще направят същото“, коментира пред таблоида наш сънародник, който е пожелал анонимност.

В крайна сметка местните власти прибрали ромите от улицата и в момента семейството живее в къща на разноски на данъкоплатците, докато се разглежда молбата им за убежище.

Възмущението на редакцията на всекидневника е избухнало с играта на думи в заглавието „Алчни българи“. На пръв поглед думата „българи“ (bulgarians) е объркана с bulgars, но всъщност става въпрос за словесен каламбур - от burglar (крадец – б. р.).

Фоторепортерът на „Сън“ се натъкнал на фамилията, разположена пред вратите на катедралата сред мръсни пелени и похапващи сандвичи от „Макдоналдс“.

Ник Соамс, депутат от торите, определи ситуацията като „недопустима“. Един от лидерите на Алианса на данъкоплатците - Матю Синклер е на същото мнение.

„Министрите трябва да гарантират, че Великобритания не е лесна мишена за социален туризъм. Даването на убежище не е предвидено за някой, който търси лесен живот на разноски на данъкоплатците", заяви Синклер.

Форумът под публикацията буквално беше взривен от гневни коментари.

„Цял живот плащам данъци, за да хрантутя мързеливи чужденци. Спирам да плащам“, споделя възмутен британец.

Друг читател пък недоумява как англичаните чакат с години за жилище, а в същото време социалните помагат толкова бързо на чужденци.

Повечето коментари обаче хвърлят вината не върху нашите роми, а върху правителството, което позволява подобни случаи в сърцето на английската столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase