Държавата е предложила на ЮНЕСКО да обяви чипровските килими за световно нематериално културно наследство. Снимка: БТА
fallback

Днес честваме 400-годишнината от рождението на големия духовник, патриот и дипломат Петър Парчевич. Българинът-католик от Чипровци е една от най-великите ни личности на 17 век.

Архиепископ Петър Парчевич оглавява дипломатическите мисии в преговорите за кръстоносен поход срещу поробените балкански народи. Около средата на 17 век сред старата чипровска аристокрация постепенно се оформя идеята католическата вяра да бъде използвана като среда, чрез която българската национална идея за освобождение да бъде осъществена.

Идеите на Парчевич и Петър Богдан представляват и началото на българското национално Възраждане. Дипломатическите опити на епископ Петър Парчевич остават неуспешни. Той умира в Рим на 23 юли 1674.

Няколко години по-късно, след битката при Виена, когато османските войски са разбити и в коалицията срещу тях вече участват Австрия, Полша, Венеция и Русия, българските католици решават, че е време за въстание. То избухва през 1688 под ръководството на Георги Пеячевич , но е потушено и българите от Чипровци са принудени да се изселят в Европа, най-вече в областта Банат.

Президентът Росен Плевнелиев посети днес Чипровци. Той заяви, че за него безспорно Петър Парчевич е най-достойният и влиятелен българин през 17 век и лидер на всички българи по това тежко за народа ни време на робство. Плевнелиев припомни, че Парчевич е получил добро образование в Италия, можел е да остане на хубава работа в Рим, но е предпочел да отдаде живота си за освобождение на отечеството си.

Заедно с други будни чипровчани от 17 век той е подготвил Чипровското въстание от 1688 година, преди това е обикалял Европа, за да търси подкрепа за България, използвал е най-правилния политически момент, когато други европейски страни са обявили война на Турция, за да вдигне въстанието в Чипровци. Самото въстание президентът нарече най-голямата освободителна акция през 17 век, в която рамо до рамо за свободата на България са се борили православни и католици.

Плевнелиев заяви, че Чипровци от 16 и 17 век е пример за днешна България как в среда на образовани хора се стига до просперитет. Той припомни, че по това време Чипровци е било най-известната златарска школа на Османската империя, а около града са се намирали едни от най-големите рудодобивни мини. В Чипровци са живели много заможни и известни български родове, чиито предци са били част от управлението на българските царе през 13-14 век.

В Чипровци президентът се срещна с наследници на прекия ръководител на Чипровското въстание Георги Пеячевич, които сега живеят в Австрия и Хърватия и носят баронска титла, присъдена от австрийския император на Георги Пеячевич за заслугите му в борбата с турците.

 На въпрос как ще помогне на северозападния край да настигне останалите региони от България по икономическо развитие и стандарт на живот президентът отговори: "Моята кауза е "Програма 2020", която ще модернизира България и ще доведе до просперитет. Сега е важно, когато успяваме в нещо, да кажем, че можем, а когато имаме проблеми да ги поставяме открито на масата и да ги решаваме".

Росен Плевнелиев съобщи, че българската държава е предложила на ЮНЕСКО да обяви чипровските килими за световно нематериално културно наследство и вярва, че това ще стане скоро.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 11 години

Katholiki Eklisia (гр.) - Съборна Църква Но папистите не са съборна църква, защото решенията ги взима еднолично папата.Съборна Църква е единствено православната.Или по точно Истинно Православната.Защото каква Църква може да са комунистите от БПЦ и екуменистите от Вселенската патриаршия и другите поместни църкви?

50

TOI

преди 11 години

Тоя от паркинЗите с МНОГОТО ЕЗИЦИ,си търси занимания и дестинации.спри се бе плъх,харчиш грешни пари на бедна България.

49

ПРОСТИ И НЕУКИ СТЕ

преди 11 години

Тук модераторо има ли ОСНОВНО ОБРАЗУВАНИЕ или и тои е като повечето коментиращи *** и галфонки завършели школите за партиини секретарки със изучаване на историята на КПЕССЕС НА БКП И ПРОЧИЕ ПРОФАНИЗМИ И ИДИОТЩЕНИ. .

fallback