Замразяването на цените поставя в по-изгодна ситуация големите вериги. Снимка: Kaufland
fallback

Въпреки че парламентарният вот е чак догодина, в последните месеци силно замириса на избори. Икономиката все още е скована в криза, но това не пречи на правителството рязко да смекчи тона и да заговори (както винаги се случва преди избори, без значение от цвета на властта и икономическата обстановка) за доходите, цените и инструментите за въздействие върху тях.

Тази година темата няма как да не е номер 1, след като цените на храните достигнаха рекорди заради сушата, която унищожи известна част от световната зърнена реколта, а цените на горивата в България са по-високи при цена на петрола от около 120 долара за барел, отколкото бяха при цена на петрола от 150 долара за барел.

Инструментите за увеличение на доходите, които и това правителство прилага предизборно, са до болка познати – увеличение на минималната работна заплата, на пенсиите и на осигурителните прагове, като погрешно се пренася въздействието им върху частния сектор.

Инструментите за понижение на цените, с които кабинетът се похвали, са административно наложена „промоция“ в няколко големи хранителни вериги, както и намеци на отделни министри за възможно налагане на таван на цените на определени стоки, диференциране на ДДС поне върху лекарствата и понижаване на акциза върху горивата.

Не изглеждаше обаче някой от министрите да си дава сметка какъв е реалният ефект от играта им на демагогия – картел под държавна егида, изземване на още пари от бизнеса и никакъв реален положителен ефект за хората.

Цените

Държавната промоция на определени стоки в няколко големи търговски вериги, шумно рекламирана като социална мярка срещу поскъпването на храните, всъщност нарушава конкуренцията на пазара и е по-логично да доведе до свиване на производството и фалити, отколкото до благоденствие на потребителите.

Първо, замразяването на цените поставя в по-изгодна ситуация големите вериги, защото малките търговци не могат да си позволят да ги конкурират и да продават под себестойност дори само при основните стоки от първа необходимост.

Дори и замразяването на цените да имаше някакъв социален ефект, то той е ограничен само до големите градове и населените места, в които оперира някоя от участващите в промоцията вериги.

Жертва на промоцията са и производителите, които отдавна настояват за промени в Закона за защита на конкуренция и ограничаването на злоупотребите с т. нар. значителна пазарна сила, с която разполагат търговските вериги заради силната концентрация на пазара.

Отдавна производители и дистрибутори се оплакват от натиска на веригите да свалят цените, защото конкуренцията между търговците на силно ограничения български пазар е изключително жестока. Битката за клиенти между търговските вериги се изостря все повече, защото на малкия български пазар навлязоха много играчи. За да удовлетворят исканията им за все по-ниски и по-ниски цени, производителите или трябва да свалят качеството, или да се откажат от присъствие в големите магазини, или просто да работят на загуба, докато не фалират.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Анонимен

преди 11 години

Айде тия смеги чували много пъти !!! Никой не ви вярва господа политици !!! Вярвам само на терминал 2!!! Хайде със здраве!!

106

Анонимен

преди 11 години

Другари, и аз като вас мислех, че БСП защитава работниците и мисли за благото на родината, но гладната 97ма ми отвори очите - това не са социалисти, а псево социалисти. Това е една вредна партия- ***. Всяко нейно управление завършва с крах. Стига с тази праволиенйност.

105

radioprestilka

преди 11 години

До всички защитаващи ГЕРБ и другите БСП! Всички знаем България е в тотална криза, големците горе не искат даже да си признаят, че сме пред Фалит а той си е на прага, за това са повишенията на цените да се закърпи бюджета чрез ДДС! Да но пари няма в обръщение, като нямаш в джоба какво да харчиш, семки и бомбонки ли? ГЕРБ докара държавата до Фалит, айде до прага да е! От друга страна БСП не иска да се хваща на хорото в това състояние в което е държавата, така е БСП не иска да управлява в момента!

fallback