Снимка: архив, Impact Press Group

До 17 август в бюрата по труда в цялата страна 3002 младежи са подали заявления за участие в програмата "Старт на кариерата", съобщиха от  Агенцията по заетостта.

Най-голям брой заявления са приети в бюрото по труда "Изток" в София (247), следвано от бюрата по труда във Варна (191), Русе (142), Пловдив (131) и Благоевград (107).

На 29 август агенцията ще публикува в рубриката "Актуално" на своята интернет страница линк към списъка на номинираните кандидати по критерий "среден успех".

Интервютата с одобрените кандидати ще се състоят в съответните ведомства в периода 3-14 септември (в рамките на утвърдената квота за интервю се избират до 20 души с най-висок "среден успех").

След интервютата работодателите ще уведомят бюрата по труда за избраните от тях младежи. Ако кандидат е класиран на повече от едно първо място, той има право да избере ведомството, в което ще работи девет месеца. За решението си той трябва писмено да уведоми бюрото по труда.

Окончателната класация също ще бъде поместена на страницата на Агенцията по заетостта.

По настоящата процедура на програмата "Старт на кариерата" общо са заявени 852 работни места в публичната администрация - 538 в централните ведомства, 56 - в областните администрации и 258 - в общинските администрации.

На висшистите до 29 години по време на натрупването на трудов стаж и опит по специалността програмата осигурява възнаграждение от 400 лева и изплащане на социалните и здравните осигуровки за сметка на работодателите, допълнителните възнаграждения по Кодекса на труда, годишният платен отпуск и болничните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase