Йордан Недев. Снимка: Личен архив
fallback

Йордан Недев е подал оставка като изпълнителен директор на БДЖ. Това съобщи лично министърът на транспорта Ивайло Московски днес. Като мотив за оставката според Московски Недев е посочил лични причини.

За момента длъжността изпълнителен директор на холдинга ще бъде изпълнявана от финансовия директор Велик Занчев.

Йордан Недев стана изпълнителен директор на БДЖ преди малко повече от година – на 1 юли 2011 година. Той замени на поста Пенчо Попов, като според мотивите на транспортното министерство смяната трябваше да доведе до подобряване на качеството на обслужване на пътниците, постигане на по-високи икономически резултати и ускоряване на реформите в областта на железопътния транспорт.

Недев пое курс към освобождаване на железопътната компания от несвойствени дейности, каквито са почистването на вагоните, охраната на обектите и други странични активности. Важно направление в опитите за стабилизиране на железницата бе програмата за съкращение на разходите, заради която в края на миналата година имаше сериозни протести и стачки.

Сериозен проблем, с който Йордан Недев трябваше да се справи, бе спирането на държавната субсидия за железниците заради кредита от 150 млн. лв. към Световната банка.

До стопиране се стигна и при приватизацията на „Товарни превози“ заради липса на сериозен инвеститорски интерес.

В крайна сметка в началото на този месец стана ясно, че държавната субсидия за железниците няма да бъде спирана и ще бъде преведена. Транспортният министър Московски обаче обяви, че няма да има съкращения в персонала на БДЖ, както и няма да бъдат спирани влакове.

Това противоречи на намеренията на подалия оставка Недев, според когото трябваше да се направи анализ на рентабилността и да се прибегне до нови съкращения и закриване на неефективни линии.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

българка

преди 11 години

Ами човека бяга на време после да няма проблеми.Иначе какво да кажа,возим се като сърдини в претъпкани влакове,чакаме по два часа за локомотиви.Купуваме билети а наглите ни съграждани се возят с левче по линията София -Мездра всеки ден.Няма как да се управи БДЖ.

113

1-ва класа

преди 11 години

Познавам го, Данчо е професионалист е не прави компромиси нито в работата си, нито в принципите си. За да се откаже, значи няма начин да се оправят нещата в БДЖ и всичко е нагласено за фалит ... разграбване. Явно човекът не иска да е част от поредната свинщина.

112

гост

преди 11 години

Браво! Достойна постъпка! Нека сега синдикалистите и плъховете /някъде прочетох, че плъховете бягат/ да започнат да управляват и да изкарат БДЖ от фалит. То не само да протестираме, да не работим, да крадем в огромни количества и да искаме достойни заплати. Наистина трябва реформа, колкото тежка и болезнена да е тя, но явно управляващите /верни на себе си/ говорят едно, а и през ум не им минава да го направят. Нищо не е както преди, нужна е промяна, данъкоплатците останаха без гръб от товарене.

fallback