Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще задължи мобилните оператори да информират абонатите, когато предприемат действия за събиране на стари задължения, съобщиха от регулатора.

Компаниите ще допълнят общите си условия в договорите с клауза, която ще ги задължи да да информират клиентите си за предприети действия по извънсъдебно събиране на неплатени задължения чрез трети лица.

Мобилните оператори ще трябва да изпращат на длъжниците си кратко съобщение, e-mail, писмо с обратна разписка или да им се обаждат, като посочват точния размер на задължението, както и кой е натоварен със задачата да го събере, обясняват от комисията.

Още в началото на август регулаторът съобщи, че ще изпрати официално предупреждение до мобилните оператори заради многобройните жалби на потребители на мобилни услуги, пострадали от силови методи на колекторски фирми за събиране на стари дългове.

Абонати на мобилни оператори са се оплаквали в комисията, че за задължения от порядъка на 5-15 лева се е оказвало, че трябва да плащат по 500 лева.

В края на юни мобилните оператори получиха и писма с препоръки от омбудсмана Константин Пенчев също по повод на прехвърлени задължения на абонати към външни фирми.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Станко

преди 11 години

Живеем в Абсурдистан, не знаете ли? Дължиш пари на някой, той праща мутрите да ги вземат. Парите които дължиш, са от продажбата на въздух в Абсурдистан, за тях не си ползвал услуги, не си ползвал телефон, може да се окаже че в този момент дори си нямал телефон :) а те ти продават услуги всеки месец, защото са коректни фирми :) И аз им предлагах услуги на техните фирми, те не знаят но ми дължат пари всеки 1 техен служител. Въпрос: Трябва ли да пращаме и ние мутри да събират от тях пари?

36

gost

преди 11 години

4удя се и се мая тия некадарни мтел как изоб6то могат да са6тествуват това е наи некадарната компания която са6тествува при спрян договор след 1 година идва и ми иска пари вие как мислите това нормална даржава лие или не няма ли да има закон няакав за такива след като си приклиу4ил и платил вси4ко те пак идватда искат пари какво е това на каква основа 6те ми играят сас ка6ти никаде в европа го няма това освен в балгария 100 ка6ти се смениха при тях срамота е

35

до 22

преди 11 години

Виж коментар 10

fallback