Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще задължи мобилните оператори да информират абонатите, когато предприемат действия за събиране на стари задължения, съобщиха от регулатора.

Компаниите ще допълнят общите си условия в договорите с клауза, която ще ги задължи да да информират клиентите си за предприети действия по извънсъдебно събиране на неплатени задължения чрез трети лица.

Мобилните оператори ще трябва да изпращат на длъжниците си кратко съобщение, e-mail, писмо с обратна разписка или да им се обаждат, като посочват точния размер на задължението, както и кой е натоварен със задачата да го събере, обясняват от комисията.

Още в началото на август регулаторът съобщи, че ще изпрати официално предупреждение до мобилните оператори заради многобройните жалби на потребители на мобилни услуги, пострадали от силови методи на колекторски фирми за събиране на стари дългове.

Абонати на мобилни оператори са се оплаквали в комисията, че за задължения от порядъка на 5-15 лева се е оказвало, че трябва да плащат по 500 лева.

В края на юни мобилните оператори получиха и писма с препоръки от омбудсмана Константин Пенчев също по повод на прехвърлени задължения на абонати към външни фирми.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase