По заръка на премиера Игнатов даде втора извънредна пресконференция за една седмица. Снимка: БТА
fallback

„Министър-председателят и правителството разглеждат образованието и науката в България като елемент на националната сигурност и всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България“.

Това заяви на извънредна пресконференция образователният министър Сергей Игнатов, като на няколко пъти подчерта, че изявлението е "по заръка на премиера Бойко Борисов".

Повод за спешната реакция на кабинета е прословутият доклад на Комисията за защита от дискриминация, свързан с изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование". 

След като през седмицата Игнатов даде извънредна пресконференция, на която обяви, че творчеството на Христо Ботев остава в учебниците, коментарите в социалните мрежи продължиха след други спорни изводи на комисията, например за Васил Левски.

Oще по темата
„Кабинетът "Борисов", т.е. цялото правителство е национално отговорно и патриотично, и няма да допусне никаква подмяна в българската история независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата за намаляване на форми на дискриминация или политическа коректност“, отсече днес Игнатов. 

Той увери, че нито Христо Ботев, нито Васил Левски ще бъдат извадени от учебниците и майките могат спокойно да пращат децата си на училище.

Игнатов заяви, че смята за гавра с нашето минало констатацията, че "Левски е закононарушител и османската
полиция си вършела работата".

„Това е абсолютна гавра, защото благодарение на това, което се случи през 19-ти век, беше изградена съвременната българска държава“, коментира министърът.

„Смятам също, че е абсолютна гавра предложенията, свързани с корекции на нашия фолклор или на литературата, дори и на съвременната литература в българските учебници. В това отношение няма да има никаква промяна в учебниците и в учебните програми, а тя ще бъде към едно по-прагматично образование", заяви за пореден път Игнатов. 

„България е възникнала преди повече от 1300 години. Нашата култура е по-древна от историята на нашата държава. Не сме някакви пришълци тук за 600-700 години и по никакъв начин няма да позволим каквато и да е промяна в това отношение”, увери още министърът.

Той още веднъж каза, че Левски остава в българските учебници, Ботев и Вазов остават в учебниците,
както и всички, които са изградили духовната тъкан на съвременна България.

Според него, ако се махне някое от тези имена, то все едно да се откъсне част от нашата територия. „Тези имена са нашето духовно пространство“, посочи министърът. 

"КЗД е независим орган, нейната независимост трябва да бъде уважавана, но като независим и свободен гражданин смятам, че повечето от тези неща в доклада са гавра с нашето национално достойнство", коментира Игнатов.

По думите му в учебниците ще останат всички исторически личности независимо от политическите им идеи.

„Всеки един от тях, всичко, което е вършил, го е вършил в името на България. Политическите оценки се променят, властите се променят, обаче държавата остава и ние трябва да си я пазим”, посочи Сергей Игнатов.

Той каза, че докладът на Комисията за защита от дискриминация не е пратен до Министерството на образованието официално и е бил изготвен по времето на предишния състав на комисията с председател Кемал Еюп.

Игнатов заяви, че досега са проведени два разговора с председателя на Комисията за защита от дискриминация.

За това изследване комисията била събрала специален екип, в който имало бивши кадри на образователното министерство – зам.-министри и съветници.

„Дори при мен бяха съветници за известно време. И аз като гледам този състав, се успокоих. Винаги, когато освобождавам човек от министерството, си задавам въпроса дали не съм постъпил неправилно”, каза министърът и добави, че е постъпил абсолютно правилно. 

Сергей Игнатов посочи само името на бившия заместник-министър на образованието Мукадес Налбант в
правителството на Сергей Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

260

История

преди 11 години

Българската история в този й вид е оформена под руски натиск и с руска "помощ". Политиката на имперска Русия е била насочена почти изцяло срещу турците, за да може да се отслаби Османската империя и евентуално със сила руснаците да получат излаз на топли морета. Руските пари и "емисари" са подпомагали активно национално-освободителните движения и други антитурски дейности на Балканите.

259

Анонимен

преди 11 години

Кому са нужни тези комисийки и агенции, по принцип? Много лапачите- малко бачкаторите. От липса на работа са лапачите им доскучава и вземат, че измислят някоя тъпотия, за да са по- интересни.

258

koko

преди 11 години

чл.13,ал.4.:Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат дасе използват за политически цели.Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.чл.11.2.Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява илиутвърждава за държавна.чл.11.4.Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верскаоснова, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане надържавната власт--ДПС не трябва да съществува! Защо НЕ е спазено?

fallback