Снимка: Булфото
fallback

"Знаеше се, че ще се работи с български кораб, но нямаше как да кажем на моряците: "Бягайте от кораба, защото ще ви хванем", обяви във Варна премиерът Бойко Борисов по повод задържания кораб "Свети Николай", пътувал под български флаг с почти 3 тона кокаин.

По думите на премиера доста от моряците са от Варна, а сред задържаните има и такива от Добрич.

"Много е трудно правосъдието да отсъди кой е забъркан и кой не е. Най-малкото ще е дълъг процес, защото става въпрос за 3 тона. Това е огромно количество за цял свят", продължи премиерът.

Той съобщи още, че операцията по задържането на българския кораб е била съвместна между нашите и испанските власти. Тя е продължила няколко месеца.

"Може би другата седмица Цецо ще отиде до Испания да види какво е положението. Но така или иначе кокаинът е там. Знаеше се, че ще се работи с българския кораб, много неща се знаеха“, добави Борисов.

Корабът „Св. Николай", плаващ под български флаг, бе задържан на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. Арестувани са общо 31 души, като от тях 21 са български моряци.

Oще по темата

Плавателният съд е собственост на фирма "Сийборн", която се занимава с морски превози, корабен мениджмънт и агентиране.

В офиса уточниха, че не са оторизирани да дават мнение, становище и изявление за медиите. Никой не потвърждава дали някой от семействата на задържаните българи вече са известени от испанската полиция за ареста.

Според полицията в Испания дрогата е натоварена в Южна Америка и е пътувала за Галисия, където са задържани четирима испанци, познати на полицията.

Те са отговаряли за получаването на кокаина и пренасянето му до Мадрид, където група колумбийци са го разпространявали в страната и Европа. Шестимата колумбийци, свързани с известния наркокартел на Хорхе Велес, са арестувани в столицата.

Българите отговаряли за транспортирането на дрогата. Кокаинът „с висока чистота” бил скрит в трюмовете на кораба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

278

Санди

преди 11 години

Ако правителствения самолет не беше изпратен да кара някакви си футболисти на мачле,а беше изпратен да докара кокаина,сега нямаше да е така.

277

БоСимеонов

преди 11 години

Нищо не се е знаело от нашите. Ама нищо. Сега на чужд гръб си приписват слава, щото толкова се окъкаха, че са в паника.

276

Анонимен

преди 11 години

еми естествено че някой трябва да плаща сметката, да не са луди нашите умни "политици" да я плащат, натопиха моряците, бизнеса си им върви, пей сърце

fallback