Любомир Павлов. Снимка: архив Булфото

Бизнесменът Любомир Павлов се е оттеглил от поста на председател на Съюза на издателите в България. Част от него са изданията “24 часа“ и “Труд“, в които Павлов е акционер, както още “Сега“, “Дневник“, “Капитал“ и редица регионални и национални издания.

Информацията беше съобщена от самия бизнесмен, който изпрати отворено писмо до членовете на Съюза. То беше поместено на сайтовете на повечето издания, които членуват в него.

От писмото става ясно, че постът на Павлов ще бъде поет временно от зам.-председателя на Съюза Венелина Гочева, която беше главен редактор на “24 часа“ преди Павлов и съдружникът ми Огнян Донев да станат собственици на изданието.

Още по темата

“УС на СИБ реши да свика Общо събрание на Съюза на 18.09.2012 г.“, казва Павлов в писмото. Най-вероятно на въпросното заседание ще стане ясно кой ще поеме поста му за постоянно.

Като причина за оттеглянето си Павлов посочва, че “поради сегашните обстоятелства“ не може да бъде максимално ефективен в изпълнението на задачите си. Под “сегашни обстоятелства“ Павлов най-вероятно има предвид факта, че е обвиняем за пране на пари, укриване на данъци, невярно документиране и  документална измама.

Павлов декларира, че е се справял с основната задача, която си е поставил като председател на “тази уникална по сила и влияние организация СИБ - противопоставянето на всеки медиен монопол, който би заплашил свободната журналистика в България“.

Бизнесменът не пропуска да нападне и опонентите си, като заявява, че “тези, за които медийният монопол е по-важен от медийната свобода, ни пречат, като ни отнемат време“.

Оттеглянето на Павлов от поста все още не отразено на сайта на Съюза на издателите в България. На интернет страницата все още бизнесменът се води председател на органиацията.

Скандалите около Павлов и съдружника му в “Медийна група България“ Огнян Донев започнаха, след като в началото на юни вестник "Преса" публикува фрази от два разговора на Павлов с неизвестно лице. Двата разговора са се провели в периода 29 май-7 юни.

Всекидневникът се издава от "Обединени свободни медии", а негов главен редактор е Тошо Тошев, който преди беше начело на "Труд". След като Павлов и съдружникът му Огнян Донев купиха изданията от австрийската ВАЦ, Тошев си тръгна от "Труд" заради несходство във вижданията с новото ръководство.

От публикуваните откъси от разговори става ясно, че Павлов знае, че на него и Донев ще им бъдат повдигнати обвинения, но не се притеснява, защото “който приема поръчки срещу нас, това му коства главата, факт “. Във въпросните записи става дума още за кадруване в съдебната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase