Снимка: Булфото

Вероятно до края на септември ще има ясно дали ще има намаление на ДДС върху лекарствата, обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

"Oще не е ясно дали ще има намаление, дали държавният бюджет може да си позволи още една диференцирана ставка на ДДС или не. И това ще стане ясно може би, когато започнaт бюджетните процедури в края на септември", посочи здравният министър.

Атанасова посочи, че вече е намерено решение на въпроса с доставянето на лекарства до аптеките и съответно отпускането им на ветераните от войните.

По думите на здравния министър редът вероятно ще бъде чрез споразумение между Агенцията за социално подпомагане и НЗОК чрез държавния бюджет - трансфер към здравната каса и осигуряване на целеви средства за покриването на разходите по медикаментите, отпускани за ветераните съгласно утвърдения от здравния министър
списък.

"Смятаме, че по този начин трайно ще решим проблема и тов рамките на много кратък срок - докато подготвим нормативните промени, може би в порядъка на две седмици вече ще бъде факт”, посочи министър Атанасова.

Тя обясни и механизма на получаването на лекарствата - ветераните ще се снабдяват с лекарствени продукти от аптеката, тя ще отчита на НЗОК, а касата ще получава финансиране от Агенцията за социално подпомагане с целеви средства от държавния бюджет. По този начин се запазва принципът ветераните да не плащат при получаване на лекарствата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase