Близо 200 сезонни работници в Швеция се завърнаха у нас в събота. Снимка: БТА
fallback

Още 130 от изпадналите в беда български сезонни работници в Швеция пътуват към България, съобщиха от Министерството на външните работи.

В неделя вечер 42-ма души потеглиха от Стокхолм с шестте микробуса, изпратени от външно министерство. В полунощ отпътуваха и двата автобуса на Министерство на отбраната с 88 души, се посочва в съобщението.

В посолството ни в шведската столица в момента се намират още 29-ма души, които изчакват потеглилите през уикенда от България четири автобуса. Първият от тях се очаква да пристигне днес, като по пътя ще прибере и други 17 души от гр. Оребрьо, на 200 км в западна посока от Стокхолм.

Вторият автобус ще направи обход на няколко общини на север, където с намират още около 40 сезонни работници.

Останалите два автобуса се очаква да пристигнат в Стокхолм през следващите дни, поради забавяне на унгарската граница.

През последните две седмици служителите на посолството са в денонощен режим на работа. До този момент е оказано съдействие на близо 350 души.

Oще по темата

С пристигането на новите четири автобуса ще бъдат извозени още 200 души.

Dnes.bg припомня, че 197 български граждани, които бяха измамени с обещания за работа в Швеция, са вече у нас.

Сезонните работници, предимно от ромски произход, заминали да берат боровинки, но се оказали измамени. Правителството отпусна средства, за да ги върне обратно в България, защото те нямаха финансова възможност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

българин

преди 11 години

Шведите ни връщат ***,стига с тези берачи на боровинки.Всички които работим сегаим плащаме пътя.Не ги обвинявам ,тези са непоносими,ама ги обвинявам,че само ни натискатда ги интегрираме,само да не ходят при тях.

61

Манго

преди 11 години

*** от лесното и хубавото не бяга за да иска сам да се завърне доброволно в България! Ако беше много стока Швеция и имаше възможност за "хубави *** далавери" както са научени от България да живеят и с подобен лесен и нашироко безгрижен, весел ромски начин на живот, с години нямаше да могат да ги съберат за да могат да ги върнат обратно в България !

60

хммм

преди 11 години

Мислех да гласувам за Герб, но след шоковото поскъпване на тока и 3-годишното бездействие на правителството по *** въпрос и даже откритото дискриминиране на българите, няма да дам гласа си за тях. Ще гласувам за националистическа партия и призовавам всички такива патриотично-националистично настроени партии да се обединят в Български националистически съюз. *** се очертават като проблем номер 1 и сме на прага на война, търпението ни се изчерпва. Няма да търпим вечно г-да политици...

fallback