Лифтовете би трябвало скоро да тръгнат. Снимка: БТА
fallback

"Витоша ски" се закани, че ще сезира Европейската комисия за промени в Закона за горите, които ограничават правото й на строеж на Витоша, предаде БНТ.

В понеделник се очаква от фирмата да дадат пресконференция за бъдещето на ски зона "Алеко". От "Витоша ски" обясняват, че са законен собственик на лифтовете с безсрочно право на строеж.

"Новият Закон за горите от юли 2012 ограничи това наше законно право и ние ще сезираме Европейската комисия", казват от фирмата.

От фирмата собственик на лифтовете на Витоша се заканиха, че в понеделник ще дадат и отговор на въпроса защо Законът за горите, обнародван през април 2011 г., накара фирмата да замрази лифтовете и ски влековете на Витоша миналата зима.

Oще по темата

Тогава те обявиха, че с новите текстове не им се дава възможност да поддържат съоръжения си. Този месец фирмата влезе в спор със столичния градоначалник Йорданка Фандъкова, която обяви, че ще се консултира с юристи и ще предприеме мерки срещу ”Витоша ски”.

25 юли на второ четене беше приет новият Закон за горите. Сред приетите текстове остана и този, който ще позволява на фирмите да подменят вече съществуващите лифтове.

Право на строеж в горски територии без промяна на предназначението ще има за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са "търпими строежи" по Закона за устройство на територията.

Правото на строеж ще се дава за срок от 20 години за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и модернизация на съоръженията.

Поправката беше приета след дълги дебати между природозащитници, представители на властта и на фирмите концесионери на лифтовете. Законът за горите беше върнат в началото на юни с вето на президента Росен Плевнелиев заради няколкодневните протести на екозащитници на Орлов мост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

kireza

преди 11 години

до 4Ами трябваше вие,софиянците,да излезете на мощно протестно движение,да окупирате бандитският ни парламент и да го принудите да обяват "Витоша ски" за престъпна организация!!!Само бандити могат да лишат почти 2 млн. българи от исконното им право да се лекуват чрез излети и спорт.САМО БАНДИТИ,и тези които ги поддържат са също такива бандити!!!Еххх пуста буна....

54

Анонимен

преди 11 години

trqbva ni Bane koito da vzrivi nqkolko klu4ovi mesta iz stolicata da im doide akula na si4ki politici lobisti i monopolisti

53

Анонимен

преди 11 години

Тези наглеци от "Витоша ски" най-накрая трябва да бъдат изтирани от Витоша. Омръзна ми непрекъснато да търпя подигравките и лакомията на монополистите в България. На вас не ви ли омръзна?И крайно време е някой да изхвърли ***!

fallback