Снимка: архив, Reuters
fallback

С 25 на сто са поевтинели яйцата през последните три месеца. В сравнение с същия период за 2011 г. обаче те са поскъпнали с 22%. Това съобщи на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи изследване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за потребителските цени и издръжката на живот през  последното тримесечие.

Със 17 на сто са намалели цените на пресните зеленчуци, като най-малко плащаме за тиквички, зелен фасул, краставици и домати. В резултат на неблагоприятните климатични условия спрямо предходната година цената на краставиците е с 36 на сто по-висока, а на зеления фасул - с 20%.

Цената на киселото мляко се запазва, докато краве сиренето е поевтиняло с 0,6%, а кашкавалът - с 1,3 на сто. Запазва се и цената на хляба, и на тестените изделия, докато слънчогледовото олио е поскъпнало с  2,6 на сто. 

Намаление с 5,8 на сто е отчетено при цените на бензина и дизеловото гориво, но въпреки това транспортните услуги у нас са поскъпнали с 1,9 на сто през последното тримесечие.

Спрямо предходното тримесечие разходите за осветление, отопление и енергия са нараснали с 3,8 процента, а годишният им ръст е 10,9 на сто. Това се дължи на покачването на цените на топлоeнергията със 7,8% и услугите на водоснабдяване с 1,5 на сто, коментира Пламен Димитров. 

Той посочи, че за облекло и обувки българинът плаща с 2,8 процента повече от предходното тримесечие, като за едногодишния период увеличението е с 5,1 на сто. Болничните услуги са поскъпнали с 4.5 на сто, на което се дължи и увеличението на цените в здравеопазването с 1,3 процента.

От синдиката предлагат добавките за зимния период на пенсионерите да станат от 20 до 50 лв. в зависимост от размера на пенсията, за което ще са необходими около 60 млн.лв. 

Конфедерацията поиска и увеличение на енергийните помощи за  социално слабите. По-високи заплати за учителите в средното образование и по специално за началните педагози с 15-20 лева още от есента, настояха от КНСБ. Те поискаха по-високи заплати и за работещите в сферата на културата и в някои сектори на  здравеопазването.

Минималната работна заплата да стане 330 лв. От януари 2013 г., а бюджетните възнаграждения да бъдат  увеличени с 10 на сто, поискаха за пореден път от конфедерацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

157

Анонимен

преди 11 години

Какво да се добави след тази статия освен, че политиката на правителството е политика на геноцид спрямо българския народ! Вдигнаха цените на абсолютно всичко, не звимат никакви мерки да запазят някаква ценова стабилност! Спряха проекта Белене, който щеше да ни осигурява евтина електроенергия 60 години и щеше да поддържа умерените цените на тока и парното, защото не им беше изгиден на ГЕРБ, не на България!

156

Българска работа

преди 11 години

Даже и да падне цената на бензина на половина нищо в България няма да спадне.Това търговците си гледат печелбите и хич не им пука.А ти 186 от къде знаеш,че не сме умни.Всеки човек има правото да си каже мнението грешно или негрешно.Ти не ги чети мненията щом смяташ,че са глупави или най-добре не влизай по форумите.Омръзна ми от хора,които само критикуват и не дават някакво нормално мнение по статията.

155

онбашията

преди 11 години

аве разбирачи, много сте добри във глобалните стратегии, това сирия, това евреите, това многомилярдните бизнеси ги разнищвате като стар пуловер, ама да изкарате пет лева май хич ви няма, а? що така ве, нали сте много умни и много ги чувате далаверите?

fallback