Снимка: архив, Reuters

С 25 на сто са поевтинели яйцата през последните три месеца. В сравнение с същия период за 2011 г. обаче те са поскъпнали с 22%. Това съобщи на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи изследване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за потребителските цени и издръжката на живот през  последното тримесечие.

Със 17 на сто са намалели цените на пресните зеленчуци, като най-малко плащаме за тиквички, зелен фасул, краставици и домати. В резултат на неблагоприятните климатични условия спрямо предходната година цената на краставиците е с 36 на сто по-висока, а на зеления фасул - с 20%.

Цената на киселото мляко се запазва, докато краве сиренето е поевтиняло с 0,6%, а кашкавалът - с 1,3 на сто. Запазва се и цената на хляба, и на тестените изделия, докато слънчогледовото олио е поскъпнало с  2,6 на сто. 

Намаление с 5,8 на сто е отчетено при цените на бензина и дизеловото гориво, но въпреки това транспортните услуги у нас са поскъпнали с 1,9 на сто през последното тримесечие.

Спрямо предходното тримесечие разходите за осветление, отопление и енергия са нараснали с 3,8 процента, а годишният им ръст е 10,9 на сто. Това се дължи на покачването на цените на топлоeнергията със 7,8% и услугите на водоснабдяване с 1,5 на сто, коментира Пламен Димитров. 

Той посочи, че за облекло и обувки българинът плаща с 2,8 процента повече от предходното тримесечие, като за едногодишния период увеличението е с 5,1 на сто. Болничните услуги са поскъпнали с 4.5 на сто, на което се дължи и увеличението на цените в здравеопазването с 1,3 процента.

От синдиката предлагат добавките за зимния период на пенсионерите да станат от 20 до 50 лв. в зависимост от размера на пенсията, за което ще са необходими около 60 млн.лв. 

Конфедерацията поиска и увеличение на енергийните помощи за  социално слабите. По-високи заплати за учителите в средното образование и по специално за началните педагози с 15-20 лева още от есента, настояха от КНСБ. Те поискаха по-високи заплати и за работещите в сферата на културата и в някои сектори на  здравеопазването.

Минималната работна заплата да стане 330 лв. От януари 2013 г., а бюджетните възнаграждения да бъдат  увеличени с 10 на сто, поискаха за пореден път от конфедерацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase