Снимка: архив, Impact Press Group

Aко се намали броят на хората с ниско образование у нас или се подобри качеството на училищната подготовка, БВП ще спечели между 3 и 5 млрд. лева, сочат изчисленията на Българската стопанска камара.

БСК и Българската академия на науките ще изследват икономическите ефекти от неграмотността в българското общество, както и все по-влошаващото се качество на образованието у нас.

Научното изследване има за цел да изясни кои са финансовите и икономическите щети върху обществото от ниската грамотност и проблемите в образованието, сред които намаляването на потреблението, неплащането на данъци и влошеното качество на работната сила у нас.

Изследването ще даде препоръки към държавата за политиките, които ще решат проблема, а няма да се борят с последиците от него, коментира изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

“В България има средства за образование и наука. В същото време се харчат милиони, за да се образоват и преквалифицират безработни, които да се превърнат в предприемачи. Съкрушителни са резултатите от тази инициатива – само 2% от всички обучени безработни ще стартират собствен бизнес”, посочи председателят на УС на БСК Сашо Дончев.

Той допълни, че науката и бизнесът трябва да настояват държавата да прави внимателни проучвания на потребностите на обществото и икономиката, преди разпределението на каквито и да е публични средства. “Трудът трябва да стане обществена ценност и да замени търговията с влияние, която ощетява икономиката ни”, каза още Божидар Данев.

В рамките на срещата Сашо Дончев, Божидар Данев и новият председател на БАН акад. Стефан Додунеков се договориха да проведат среща с президента Росен Плевнелиев, на която да дискутират идеята за изграждането на технологичния парк, неговото ресурсно осигуряване, в т.ч. с научни кадри, финансирането му, както предотвратяването на дублиране с изследвания на университетите и БАН.

Божидар Данев предложи още да се инициира среща с образователния министър Сергей Игнатов, на която да се дискутира преориентирането на учебните програми и на матурите към природонаучните дисциплини. По този начин ще се гарантира по-добрата подготовка на учениците за технологичните професии, както и ще се осигурят качествени кандидати за висшите училища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase