Снимка: архив, Reuters

Посолството на България в Стокхолм не разполага със средства за закупуване на билети до България за изпадналите в беда български граждани, пристигнали да берат боровинки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Около 200 наши сънародници, предимно роми, били подмамени за работа в Швеция, но на място се оказало, че боровинките са зелени и хората буквално били изоставени в гората да се оправят сами. По случая в Швеция е задържан 43-годишен българин по подозрение, че е обещал работа на потърпевшите.

Част от българите нощували в автобус, предоставен от местните власти, пред посолството ни.  Друга част вече са отпътували за България. Община Трън е отпуснала пари за някои от берачите, които са родом от там.

В случай, че български гражданин не разполага със средства за завръщане в България, той трябва да потърси съдействие от близки и роднини, съветват от външно министерство.

Посолството ни в Стокхолм се ангажира да предоставя актуална информация за възможните начини на пътуване до България със самолет или автобуси по различни линии.

Българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в Швеция, трябва да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност, припомниха още от МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase