Изселниците ни в Турция искат учители, които да обучават децата на книжовен български език. Снимка: архив, Булфото
fallback

За учители, които да обучават децата на книжовен български език, настояват изселниците от България, които живеят в турския град Ялова. Чрез БНТ председателят на изселническата организация Лютфи Йозгюр отправи
искане към българските власти поне през летния сезон да бъдат организирани такива курсове.

Броят на българските изселници в Ялова е между 8 000 и 10 000. Повечето от тях са пристигнали през 1989 година по време на „Голямата екскурзия” заедно с невръстните си деца. Тогава хиляди български турци напуснаха родината си, прокудени от тоталитарния режим.

„Ние, изселниците, в първите години, когато се изселихме в Турция, бяхме обидени на режима и спряхме да им говорим на български, за което след време взехме да съжаляваме“, казва Лютфи Йозгюр – председател на Сдружението на изселниците в Ялова.

Лютфи дава пример със собствените си синове, които учат в Софийския университет, но са пристигнали в България, без да знаят нито дума на български език. Наложило се цяла година да учат езика, за да започнат образованието си. Това не бива да се случва с децата, които сега растат, смятат изселниците.

„Тези родители искат да обучават децата си на български език, тези деца нямат вина за това, че не знаят български език. Затова може би и ние трябва да допринесем с нещо, обръщайки се към българските власти, на нас да ни изпращат летния сезон учители, които ще обучават нашите деца на български език. А защо искаме да ги обучаваме? Те носят български паспорти, български граждани са и имат правото да научат български език“, казва Лютфи.

Изселниците ще са добри домакини. В Ялова вече се строи Балканска къща, където ще се помещава техният културен център и където могат да се провеждат обучителните курсове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

145

TRT

преди 11 години

До до 155 AAA TI KAKVO CAKASE DA VIKAT BE ***

144

anonimen

преди 11 години

e tezi koito sas zaminali sega za6to se vr6tat i as sam turcen no nesme zaminali as sam roden v balgariya i zamen balgarya e rodina dori da dani naricat turci v balgarirya tova e rodinatami

143

до 155

преди 11 години

Изгониха тези, които ТВЪРДЯХА , ЧЕ СА ТУРЦИ И КРЕЩАХЯ "ДА ЖИВЕЕ ТУРЦИЯ'. Не ми ги изкаравай герои и жертви, каквито не са, защото и аз съм бил свидетел, като крещяха *** сме били. Аре у лево такива като теб, марш в Анадола

fallback