Най-малката печатна Библия в света. Снимка: архив, Булфото
fallback

Премиерът е възложил преди дни на специалисти от образователното министерство и от Светия синод да изготвят текст за промяна на Закона за образованието, в който да се включи задължителното изучаване на религия в училищата, твърди пред БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

По думите му обаче на последвала среща двете страни не са се споразумели и такъв текст все още няма, тъй като според представителите на министерството на Сергей Игнатов сега не може да се говори за въвеждане на религия, защото е много рано.

Според ловчанският митрополит обаче те не знаят ползата от този предмет. Предстои още една среща при министър-председателя, на която окончателно ще се реши този въпрос.

Oще по темата

В предложението на Светия синод е включена и възможността тези, които не желаят да учат религия, да изберат предмет Етика.

"Ние не говорим, че всеки родител трябва да запише своето дете да изучава православна религия. Ние предлагаме да се изберат няколко одобрени от закона в България традиционни вероизповедания", заяви Ловчанският митрополит.

По думите му в определени райони с компактно мюсюлманско население и в момента изучават своята вяра. Тъй като това не е регламентирано съсзакон, не се контролира нито кой ги учи, нито по какви учебници.

В случай, че религиозното образование бъде подплатено законово, министерство ще одобрява както учебниците, по които ще се учи, така и преподавателите.

Според владиката на всяко дете трябва да се предостави възможност да изучава своята вяра.

"Системата, която е досега, не води до нищо. Много малък процент деца изучават религия, а желаещите са много повече. След 10-20 години децата днес ще бъдат хората, които ще управляват страната и каквато бъде тяхната нравственост, такова ще бъде и обществото, такава ще бъде и държавата. Колко години трябва да минат, колко поколения трябва да изпуснем. 20 години вече минаха, за тези години едно поколение е израснало", заяви още Ловчанският митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

216

Дядо Цоко

преди 11 години

Иванченце, беги си опрай календаря, ъ? Караш ме да си изкарвам пълния потенциал на адекватно мислещ млад човек. Не те зная на колко си години, ама май още си в 1111 година, а? Ама си сбъркал времето генерално. Аз съм отговорен към всяко едно дете, с което имам контакт, въпреки че деца нямам и жена не съм пипвал през 19-те си години в това прераждане. И затова смятам, че като сме такива суперродители, трябва сами да обясним Вселенските закони на нашите наследници и да им обясним как ако днес ти откраднеш на другарчето си стотинките за закуска, после може на тебе да ти ограбят къщата и да ти изчезне, примерно, наниза с алтъни на прабаба ти, дето се предава през поколенията от преди Освобождението. Или че ако днеска биеш някой малчо от 1-ви клас, а ти си например 6-ти, то утре тебе ще те нападнат банда *** и ще те докарат до реанимация. Това, което, стереотипен смешнико, повтаряш тука с още няколко сектанти, мога и аз да го обясня на детето си по такъв начин, че да го приеме за ръководен принцип в живота си и да ми благодари после до последен дъх за този разговор, който съм водил с него, когато е бил на 8, примерно. А православните *** само ще вкарат на детето ми един робски манталитет и после то цял живот ще чака наготово да му спуснат свише решението на някакъв проблем, а не да се стегне и да си промени така мисленето, че да повярва, че може да повдигне света само с един лост и опорна точка (спомнете си чичко Архимед, дето хапвал питка с мед). Той е изразил един физически принцип, но това е абсолютно валидно и в сферата на духовността. А Църквата в периода 313-1452 помагала ли е на хората в духовното им развитие? Аз, доколкото си спомням, ги е горяла серийно инакомислещите. Тогава колко Църквата е по-различна от нацистите? Едната група са правели клади и са горели хора, които са се занимавали с алхимия (и без които нямаше да я бъде днешната цивилизация), вярвали са в прераждането и са лекували болните хора с билки, а другата група е правела кече от еврейски бакенбарди, портфейли от полски гърбове, ключодържатели от руски челюсти и прочия.... Не се различават изобщо! И двете са мафиотски организации! Аз не искам децата ми да робуват на този черен егрегор докато са живи и да се кръстят за най-дребното нещо, да повтарят като зомбита "Господи, помилуй!" и да се страхуват от себе си, защото щели в Ада да отидат завинаги. Преди 200 години е вършело идеална работа за утеха на мачкания българин, но сега е време да се научим сами да се свързваме с Бог навсякъде по света, а не само в църквата. Трябва да си отворим сърцата за нови идеи. Няма никъде да горим... Най-много да положим тухла в зданието на човешката еволюция на Глобалното съзнание. А в това, повярвайте ми, няма нищо срамно и погрешно. Най-много да заобичате света и да спрете да се плашите от смъртта.

215

Иван

преди 11 години

И все пак непросветени се изказват против религията, без да предполагат, че всички световни конституции са вдъхновени от съдържанието на Евангелието. Те са против въвеждане на религия в училища, без да са чели някога за съвършенство, защото смятат, че те са единственият мотор на прогреса. И въпреки, че не са чули, искат да попречат на децата ни да учат това, което може само да се научи в уникалния предмет Религия. Религията ни учи да не лъжем, да не крадем, да не обиждаме, да не убиваме, да не клеветим, да не бъдем предатели, да уважаваме родителите си.

214

Дядо Цоко

преди 11 години

Мили събеседници, нов бардак със стари *** не става! Простете за циничния израз, но това е голата като Азиска на рекламен билборд истина. Ако искаме някаква промяна, това няма да стане, като водим децата под строй като концлагеристи с псалом на уста в най-близката черква. Аз, както вече ми се изтърка 43-тият чифт ченета от повтаряне, няма да пусна децата си да бъдат плашени от комплексиран педофил с расо и килимявка със Страшния Съд и тем подобни религиозно инспирирани трилъри. Като им се насади страх от Бога, те така ще станат по атеисти от комунистите, тъй като днешното поколение, към което и аз се числя, не вярва в илюзии и въздушни кули. Ние искаме да усетим Духа да работи в нас. С повтаряне до олигофрениране на разни молитви за това и онова няма да получим това усещане. Затова посещаваме медитации, затова ходим на йога, затова практикуваме рейки, защото това е за нас носителят на Духа. Ние не искаме посредничество и такси, за да можем да се свържем с Бог! Не ни трябват молитви и пости, за да се осъществи някое наше желание! Ние и сами можем! Защо? Защото се научихме, че ние сме единствените творци на нашата реалност и битие. Не е попа или имама, нито неколкодневното гладуване и мрънкане на молитви. Защото молитвата е залъгалка за ума, да не лети в небесата. Но ние не сме вие, ние знаем какво, как и колко искаме! Наясно сме със усещанията си от най-малки - знаем кога ни лъжете и кога си премълчавате нещо от нас. Човешката еволюция върви напред и вече не се нуждаем от антикварни сказки с цел вбиване на стереотипи и строги рамки - ние сме носители на свободата в мисълта, словото и съзнанието. А булшитите на БПЦ нека отидат в историята и книжките с вицове по реповете!!! Ние искаме хората да правят свободен избор, а не някакъв *** с антикварни възгледи да редува да сипе жежко морал на децата ми. Засега толкова от мене в 41-градусовата жега. Всичко най-добро

fallback