Атанасова се надява на бърз консенсус. Снимка: Булфото

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и представители на работодателите и на синдикатите в отрасъл "Здравеопазване" не подписаха Колективния трудов договор. Вчера Атанасова анонсира подписването на въпросния договор. Тя обясни, че в него е заложено да се вдигне заплащането на целия персонал в болничните заведения.

Още по темата

Днес се оказа, че в колективния трудов договор има нов текст, който предизвика спорове. Той е внесен от работодателите, което доведе до удължаване на преговорния процес, обясни пред журналисти Иван Кокалов от КНСБ. Той добави, че синдикатите нямат вина за неподписването на договора.

Спорният текст е свързан с гарантирането на финансовата стабилност на лечебните заведения. От Националната асоциация на работодателите в здравеопазването настояват за гарантиране на финансовата стабилност на болниците. От синдикатите обясниха, че не могат да гарантират подобно нещо, защото финансовата стабилност не зависи от тях и те не могат да гарантират какви средства ще бъдат отпуснати от държавата.

Ситуацията през последните три години е доста специфична заради финансовата стагнация, няма и увеличения на заплатите, каза д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. По неговите думи работодателите искат заплатите на медицинските сестри да стигнат до 530 лв., а през 2013 год. да има ново увеличение на основните възнаграждения. Предвижда се основната заплата на лекар с една специалност да бъде 700 лв.

От своя страна министър Десислава Атанасова обясни, че се надява скоро да се стигне до консенсус между двете страни и колективният договор да бъде подписан. Тя допълни, че това няма да стане преди двете страни – синдикати и работодатели, да се договорят. Атанасова обясни още, че е изненадана от неразбирателството, след като до снощи е имало съгласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase