Пламен Димитров. Снимка: БТА

КНСБ планира да създаде фонд, със средствата от който да обезщетява членовете на синдикалната организация, останали без работа. Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви новата инициатива в ефира на БНР.

Събирането на средства за фонда ще започне от средата на следващата година. Работниците и служителите, които членуват в синдиката и искат да се възползват от възможността да получат допълнително обезщетение при безработица, ще внасят доброволно във фонда по 1% от месечната си заплата, обясни Димитров.

За да получат обезщетение в случай, че останат без работа, синдикалните членове трябва да са направили поне 12 месечни вноски.

Вероятно помощта от фонда на КНСБ ще бъде в размер на 50% от месечната помощ при безработица, която безработните получават от държавата, допълни Димитров.

Организацията планира да създаде и фонд за съдебна защита на синдикалните й членове. Вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов обясни, че хората ще получават средства, с които да си покрият разноските по трудови дела срещу ангажимент да възстановят парите, когато спечелят делото.

КНСБ настоява също така да се увеличат с 10% заплатите в бюджетната сфера и пенсиите от 2013 година, за което ще са необходими 1,2 млрд. лева.. Синдикатът настоява още минималните доходи да са необлагаеми.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase