Снимка: Ройтерс
fallback

С еднократна добавка от 30 до 50 лева да бъдат компенсирани за поскъпването на електричеството от 1 юли възрастните хора, чиито пенсии са между 145 до 400 лева. Това предложи ръководството на КНСБ на работна среща с журналисти в Кавал, съобщи БТА.

75% от пенсионерите в страната биха получили подобна компенсация при започването на новия отоплителен сезон, обясниха от синдиката. Според КНСБ държавата трябва да осигури 60 милиона лева, за да бъдат подпомогнати най-бедните пенсионери.

От синдиката настояха още за увеличение от 0,5% на вноската във фонд "Безработица", което би позволило вдигането на минималното обезщетение за безработица от 7,20 на 9 лева.

Синдикалистите настояха за пореден път всички пенсии да бъдат индексирани с 10% от следващата година, както и минималната работна заплата да стане 330 лева от началото на 2013 година.Повишението би могло да се осъществи чрез 750-те милиона лева за вдовишки надбавки, които от 2013 година ще бъдат изплащани от Агенцията за социално подпомагане.

От синдиката настояват за промени в Кодекса на труда, които да задължават работодателите да заплащат на стажуващите във фирми и предприятия, а също и на наставник, който да обучава и да отговаря за стажанта. КНСБ предлага държавата да заплаща на наетите младежи както социални, така и здравни осигуровки, а стажа да завършва с полагане на изпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

до 28

преди 11 години

Ти този с 6-те апартамента не го мисли,за 2-3 години той е толкова напред с матРяла,че те вече са му нещо като джобни!!!

32

Анонимен

преди 11 години

Това е уравниловката при комунизма. И защо да се осигурявам на максимума на младини, като ще получавам минимума на старини и ще ми дават помощи.

31

Анонимен

преди 11 години

Синдикатите не трябва ли да мислят първо за роботещите и после за пенсионерите?

fallback