Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Снимка: Булфото
fallback

В новия Закон за енергетиката цената на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се предвижда да бъде актуализирана за по-кратък период от една година, без това да води до промяна в крайната цена на тока за потребителите. Това заяви днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Корекциите в преференциалните цени, осигурени от държавата при изкупуването на енергията от ВЕИ, ще помогне да се избегне бумa на инвестициите в подобни проекти, коментира още Семерджиев. След двойното поевтиняване на фотоволтаичните инсталации в страната беше отбелязан рязък скок при изграждането на соларни паркове.

В тази връзка шефът на ДКЕВР отново обясни, че последното поскъпване на тока с 13% вместо с предварително обявените 10% се дължало на огромното количество новоприсъединени мощности от слънчева енергия през последните два месеца.

Предвижда се в Закона за енергетиката да влезе в сила текст, според който цената на енергията от ВЕИ да се коригира при значителна промяна на капиталовите разходи за нейното производство, посочи още Семерджиев.

Експертът посочи, че било важно тази актуализация да не се отрази върху крайните цени на потребителите в рамките на една година. По този начин Семерджиев си призна грешката, че новото поскъпванет на тока беше обявено два дни преди влизането му в сила, без бизнесът да бъде информиран за това.

На въпроса за исканата от КТ "Подкрепа" оставка Ангел Семерджиев заяви, че длъжността му е мандатна и че комисията извършва своята работа, предвидена по закон. „Контролът върху нас се осъществява от съда, всеки, който не е доволен, може да обжалва нашите решения“, посочи Семерджиев.

Ангел Семерджиев отново посочи, че има тенденция на поевтиняване на тока от „зелени източници“. Той добави, че нормата на възвръщаемост за всички ВЕИ проекти е намалена от 9 на 7 процента.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

9876543210

преди 11 години

На всички от ДКЕВР - за свещи да са ви тези актуализаций, *** не наяли се.

124

неразбралия

преди 11 години

Не мога да разбера едно:защо трябва да плащаме за пренос на енергия и там други цветни енергии при положение че изнасяме толкова много не ни остава друг избор освен да крадем повече с това увеличение

123

АЛОО ,ЕНЕРГОТО?

преди 11 години

А ОЩЕ, все по-често ще се актоализира ---НЕПЛАЩАНЕТО ОТ АБОНАТИТЕ !

fallback