Снимка: архив, Impact Press Group
fallback

Археолозите при дупнишкото село Дяково спазиха заръката на премиера и освободиха напълно терена на Лот 1 на автомагистрала "Струма".

През януари премиерът Бойко Борисов препоръча на археолозите да облекат ватенки и да се греят с калорифери, но да приключат проучванията до края на юни, за да не се бави строителството на аутобана.

И без използването на ватенки археолозите успяха да спазят срока. 

Днес министър-председателят пропусна срещата с археолозите, независимо че беше съобщено като част от днешната му програма.

На срещата дойдоха строителният министър Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Вежди Рашидов.

Oще по темата

При разкопките са намерени три сребърни и над сто бронзови монети, керамика, основи и зидове на няколко сгради, които са част от комплекс.

Намерен е и могилен комплекс в близост до участъка на пътна връзка Дупница-София, от пътен възел „Дупница-север”. Там са разкрити няколко гроба с кремации от античността. 

Министър Павлова посочи, че извън средствата, които са определени за разкопките, ще бъде направена изложба на находките в министерството, а и ще се подкрепи направата на 3D филми.

На магистралата ще бъде направена отбивка, на която ще бъде показано, че именно на това място по време на строителството на магистралата са намерени находки.

Екипът на Румен Спасов, който бе ръководител на обекта, се премества на автомагистрала „Марица”, където продължава работата.

Според министър Павлова е важно не само да се спази срокът, но да се запази и всичко, което ще бъде намерено.

По думите й в момента върви тръжната процедура за избор на строител на Лот 2 на автомагистрала „Струма” от Дупница до Благоевград.

Докато върви процедурата, ще бъдат предварително направени археологическите проучвания.

Целта е археолозите да проучат терена предварително, за да може в края на годината, когато има избран изпълнител, той да има възможност директно да започне работа.

Днес ще бъде освободен частично и археологическият обект при радомирското село Дрен за строителството на автомагистрала  "Струма", съобщи още министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

На инспекцията тя беше придружавана пак от Московски и Рашидов, както и от ръководителя на археологическата експедиция Филип Михайлов.

Следобед ще бъдат предадени 200 метра от некропола, в които има три линии с гробове. Остават още 100 метра, които ще бъдат проучени до 17 юли заради проливни дъждове, попречили на работата.

„Разкрихме изненадващо първа фаза на ранно желязната епоха, находките датират от IX - VIII век преди Христа“, уточни Михайлов.

Некрополът край радомирското село Дрен е съпоставим с този при Халщат и Вергина, увери ръководителят на археологическия обект.

Той сподели, че за първи път вижда толкова голям и запазен обект.

"По никакъв начин не подозирахме за съществуването му, защото камъните в южната част запечатват гробните съоръжения", уточни археологът.

Досега са разкрити около 350 м от некропола, като в североизточна и югозападна посока той излиза извън трасето на магистрала "Струма". Гробовете са в редици. Открити са много мъниста от кехлибар, синьо мънисто, включително и т.нар. Очи на аллаха.

Има уникална за региона колекция от ранножелезни урни, също единствена за Пернишка област колекция от 20 съда от от първа фаза на ранно-желязната епоха.

Филип Михайлов изказа задоволство, че след споразумение с Агенция "Пътна инфраструктура" на 600-ния метър е било изместено съоръжение от автомагистрала "Струма", което е щяло да засегне силно некропола.

Според него обектът е изключително необичаен и до момента не е проучван такъв.

„Слава Богу, че се строи нещо, за да се разкрие друго нещо. Докато има археология, докато не бъде проучен и последният слой, това правителство няма да застане и да заровим археологията”, вметна министърът на културата Вежди Рашидов.

Има назначена комисия, която днес ще приеме терена, и утре строителите ще могат да работят, съобщи министър Лиляна Павлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 11 години

Археолозите нямаха избор, бяха принудени да изоставят непроучени докрай терените, защото Бойко им скръцна със зъби. Наистина интересно защо не съобщиха на журналистите, че там се намериха златни предмети, голяма част от които ще останат под магистралата. Археологически разкопки под такъв голям натиск и напрежение никога не е имало в България

25

до Професора

преди 11 години

един приятел ме зарибява по НФСБверно ли е че ще правите коалиция с Атака и ВМРО ???

24

Анонимен

преди 11 години

От такива професори на килограм, като тебе сме на това дередже.

fallback