Снимка: архив, Булфото

Министерството на правосъдието да инициира проектозакон за дейността им, който да отговаря на широката обществена потребност от гражданско представителство в правораздаването. Това искат съдебните заседатели от три софийски съдилища, става ясно в интервю с председателя на Съвета на съдебните заседатели при Специализирания наказателен съд Румен Бухлев.

Пред БТА той отбелязва, че широко обществено обсъждане от компетентни лица, в това число и от съдебни заседатели, неизбежно ще оформи ключовите моменти, които следва да залегнат в един проектозакон и той да отговори на новите изисквания към съдебната система у нас.

От интервюто става ясно, че Съветите на съдебните заседатели при Софийския районен съд, Софийския градски съд и Специализирания наказателен съд са изпратили писмо до Министъра на правосъдието Диана Ковачева, вицепрезидента Маргарита Попова и председателя на правната комисия при Народното събрание Искра Фидосова. Те настояват за отмяна на Наредба номер 1 от 3 февруари 2011 г. за съдебните заседатели, издадена от Висшия съдебен съвет, съобщи Бухлев. Наредбата урежда редът, по който се посочват кандидатите за съдебни заседатели, възнагражденията им и други организационни въпроси, свързани с тяхната дейност.

Въпреки че Конституционният съд отмени текста от Закона за съдебната власт, на който се базира тази наредба, тя продължава да действа в системата, обясни Бухлев. Съдебните заседатели питат защо тази наредба с отпаднало правно основание се прилага.

Те алармират, че от действието й са възникнали затруднения при заплащането в някои от съдилищата и то е било преустановено за близо два месеца. А тези проблеми може да доведат до съществени процесуални нарушения и да опорочат постановени актове, посочи Бухлев.

Близо 600 съдебни заседатели, подписали се под писмото до институциите, предлагат възнагражденията им да се плащат като хонорари по часова тарифа или по фиксирана ставка заизвършената работа и ангажираното време, уточни Бухлев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase