Протестиращите блокираха движението. Снимка: БТА

Стотици еколози се събраха на протест срещу приетите на второ четене днес в парламента промени в Закона за горите. Промените улесняват строежа на ски комплекси на територии от горския фонд, без промяна в предназначението на земите.

Около 500 души блокираха столичния  Орлов мост. Блокадата на движението започна около 20.00 часа, а полицията успя да разпръсне протестиращите около 21.00 часа. Колони с коли се образуваха около мястото на протеста.

Десетина души бяха арестувани от полицията след няколко призива да освободят платното, видя Dnes.bg. Демонстрантите нямаха разрешение от общината за протест. Други от протестиращите получиха само актове от охраняващата полиция. 

Природозащитниците твърдят, че с приетия днес окончателно нов закон за горите ще се увеличи значително изсечената и застроена площ в защитените територии и горите.

”За първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост без дори да плати обезщетение”, се казва в становище по Закона на коалицията от неправителствени организации, наречена ”За да остане природа в България”.

Според еколозите държавата ще позволи да се изсичат двойно повече дървета над техния естествен прираст, което ще доведе и до намаляване на запасите от дървесина.

”Рожденикът Бойко носи подарък на Цеко” пише на един от плакатите, взирайки Цеко Минев, които се свърза презастрояването на Банско и рожденика днес - премиера Бойко Борисов.

Още по темата

”Извинете ни за причиненото неудобство, но правим опит да спасим едно от малкото останали неща в България”, пишеше на друг плакат.Природозащитниците, скандиращи "Оставка!", издигнаха още плакати с надписи: "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко" - лозунг, който често се забелязваше в протестите на екозащитниците от последните месеци.

От ”Орлов мост” преди 5 години започнаха протестите си срещу застояването на горите и по-специално на Странджа неправителствени организации.

”Тогава на управление беше тройната коалиция, но дори нейните представители се свеняха да правят такива подаръци на олигарсите”, заяви Янко Петров, един от организаторите на протеста.

По-рано днес Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани“ каза пред Investor.bg, че екоорганизациите, обединени в коалицията „За да остане природа в България“, още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка. Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase