Снимка: Булфото
fallback

България втрещи света с пореден парадокс - в Европейския съюз държим лидерската позиция по процент на охраняемите жп прелези, но сме в челото и по брой на инциденти на тях.

Това съобщиха от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ по повод международна кампания за сигурността по влаковете.

От всички прелези в България 49 на сто са съоръжени с бариери и 34 на сто - със сигнализация.

В Германия тези проценти са съответно 46 на сто и 7 на сто, в Унгария - 20 на сто и 31 на сто.

Жп мрежата е и с най-малко неохраняеми прелези сред останалите страни от ЕС - едва 17 на сто за България, срещу 47 на сто за Германия и 49 на сто за Унгария.

Иначе в България загивали средно по 6 души годишно на влаковите релси. Същият е и броят на тежко ранените.

"Черната" статистика сочи, че у нас на всеки 100 прелеза има по 2,7 инцидента. След нас са Унгария (2,01), Германия (0,67).
 
Данните отчитат, че 90 на сто от инцидентите на прелезите са виновни участниците в движението, пресичащи линията (водачите на МПС, ППС с животинска тяга, велосипедисти и пешеходци).

В мрежата на НК „Железопътна инфраструктура“ има 788 железопътни прелези. От тях 654 са охраняеми и са оборудвани с елементи и устройства, осигуряващи безопасното преминаване на возилата през прелеза.

В плановете на компанията до 2014 г. се предвижда общо 34 прелeза да бъдат рехабилитирани с еластична прелезна настилка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

vstanevbg

преди 11 години

Това се казва от 2009г. на деня за безопасност на жп прелезите, но никой не актуализира процентите въпреки че през 2009г. действащи бяха 828 прелеза при 788 сега.

14

Въпрос

преди 11 години

А какво стана с приватизирането на ЖП-то? Нещо млъкнахте по въпроса. Пускате "горещи" теми, като турския в училищата и хората лап на въдицата. Истинските турци в България не са тия, които сочим с пръст

13

Анонимен

преди 11 години

Тук всичко е така. По документи е перфектно, но незнайно защо не дава резултати.

fallback