За 64% от анкетираните мръсният въздух е проблем №1. Снимка: архив, Булфото

Замърсеният въздух е най-големия екологичен проблем в страната, съобщи Мира Янова от МБМД, представяйки
резултатите от представително социологическо изследване на тема "Екологичната култура на българина". Този проблем са откроили 64 % от запитаните.

Като други остри екологични проблеми се определят нерегламентираните сметища - 54 на сто, липсата на чистота в
градовете - 45 на сто, застрашеният горски фонд - 38% и липсата на пречистване на отпадъчните води в големите градове и курорти - 38 на сто.

На общинско ниво хората открояват на първо място замърсения въздух - 44 на сто, лошото качество на питейната вода - 40 на сто, недоброто почистване на улиците - 29% и занемарените зелени площи и междублокови пространства - 29 на сто.

8 от 10 българи пък те събират отпадъците си разделно, сочат данните от изследването. Причините, които посочват, са липсата на организирано разделно събиране, недостатъчните съдове за разделно събиране и липсата на разделно извозване.

"Изпълнителната власт все още не е направила необходимото, за да използва този обществен ресурс", коментира Янова.

Според 81 на сто от анкетираните от гражданите зависи да живеем в чиста и подредена околна среда. Около 88 на сто одобряват окончателно преустановяване на използването на полиетиленовите торбички във всички търговски обекти и замяната им с торби за многократна употреба или биоразградими.

Около 87 на сто одобряват въвеждането на общественополезен труд при нарушаване на разпоредбите на обществения ред. Солидната глоба е най-доброто наказание за нарушителите според 43 на сто от запитаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase