Лиляна Павлова иска и застраховката на сградите да стане задължителна Снимка: архив, БТА
fallback

"До 2014 година трябва да е готова паспортизацията на големите сгради, а до 2016-а на всички". Това заяви пред bTV регионалният министър Лиляна Павлова.

По думите й процедурата, която отнема не повече от месец, трябва да бъде извършена от етажната собственост. Министърът увери, че това не е толкова скъпо - 3-4 лева на кв/м.

"Целта на паспортизацията е да се разбере действително до колко издържат сградите, каква е тяхната конструктивна устойчивост", поясни Лиляна Павлова. Според нея за всяка сграда по проект е записано колко издържа на земетресение, но тя трябва да се поддържа експлоатационно.

"Ако през годините са махани носещи стени, това е нарушило експлоатационното състояние и е нарушило първоначалните характеристики", поясни министър Павлова. "Затова всяка сграда трябва да има техническо и конструктивно обследване и технически паспорт, който ще покаже вече на коя степен отговаря", добави министърът.

Паспортизацията ще е задължителна, а според министъра и застраховката трябва да стане такава.

"В закона пише, че всички публични сгради задължително трябва да имат застраховка, а за частните е препоръчително", поясни регионалният министър.

Лиляна Павлова припомни и процедурата, по която пострадалите от силното земетресение във вторник сутринта мога да кандидатстват за помощ от държавата.

"До 14 дни трябва да се подаде жалба в общината, в която да са включени снимки, за да се види какво се е случило. Помощта ще бъде давана само за домовете, в които живеят, не за вили", поясни министър Павлова. По думите й вече са подадени над 1400 жалби в Пернишко.

В момента 25 екипа обикалят по сградите, за да проверят щетите, но с приоритет са административните, болниците, детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

337

Венци

преди 11 години

като направят паспортизация, освен ,че ще си платим на фирмите, дето ще я изготвят, после ще ни вдигнат данък сгради, ако е в минем в по-високо ниво. Много сте ясни. Пари нема действайте, ама много Ви бавим и станахте нагли.

336

GOMOR

преди 11 години

Браво бе Лилянке, ти за кой работиш и кой ти плаща заплатата? Щяло да е ефтино. Кои фирми ще издават тескеретата и колко комисионни ще си делнете с бат Бойко?Нямам нищо против паспортизацията ама да я почнете от селата и *** махали. И последно, за къв у...й ми е тоя паспорт?

335

Перник

преди 11 години

Прочетете.......news.zapernik/354610.html

fallback