Стенописите в Боянската църква не са тежко пострадали. Снимка: Impact press group
fallback

Няколко паметника на културата са пострадали при земетресението, което разтърси България тази нощ в 03.00 през нощта.

Министърът на културата Вежди Рашидов е направил спешен оглед в Националния исторически музей и Боянската църква.

След земетресението, което беше с магнитуд между 5.8 и 5.9 по скалата на Рихтер с епицентър на 9 километра от Перник, на отделни места в НИМ е имало разместени експонати, а в някогашната Пленарна зала се е изронила част от мазилката на тавана.

Има и леко засегнат римски паметник, който ще бъде спешно реставриран.

В Боянската църква Ращидов и експерти са видели разместени керемиди, а уредничките са показали мястото вътре в църквата, където е имало и паднала част от хоросана.

Oще по темата

Уникалните стенописи от XI-XII в. на този културен паметник в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО не са пострадали при земетресението.

Последствията от труса ще бъдат лесно отстранени.

Зам.-министърът на културата Георги Стоев пък е огледал сградата на Регионалния исторически музей в Перник, която е паметник на културата, църквата "Свети Иван Рилски" в Перник и църквата "Св. Св. Петър и Павел" в село Мещица.

В храма в Мещица от земетресението са изпопадали стенописите и част от иконите от иконостаса. Пернишката църква "Свети Иван Рилски" е със сериозни конструктивни проблеми.

В сградата на музея в Перник са нанесени щети на част от експозицията, има счупени експонати в някои от витрините, по стените има пукнатини и паднала облицовка и мазилка.

Другият зам.-министър на културата Митко Тодоров е посетил по сигнал и Театър "Българска армия".

Там също има последствия от силното земетресение. Тодоров е бил и в Националната художествена галерия, където имало напуквания по стените на централната зала и по някои от стените в галерията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

ined

преди 11 години

Дано Пернишкият Университет по Телевизия Компютри и Архтектура да не е постарадъл.

3

минЧо

преди 11 години

само се тревожа, на Божката, да не се е запенила водка-та от труса ;-)

2

sawall

преди 11 години

"...а уредничките са показали мястото вътре в църквата, където е имало и паднала част от хоросана."Но важното е, че е имало експерти! Без тях няма как да се знае, че падналият хоросан е бил забелязан от уредничките. Хубаво е сградите да се огледат от инженери, даже е много добра идея. Ако може да се приложи и за изостаевните сгради, които и без земетресения падат върху минувачи...

fallback