Млекопреработвателите махат палмовото масло от млякото. Снимка: Булфото

Млекопреработватели обявиха пред земеделския министър Мирослав Найденов, че спират да произвеждат продукти с растителни мазнини, в името на потребителя.

Това стана на заседанието на парламентарната комисия по земеделието и горите.

"В България има 75 предприятия, които произвеждат продукти с растителни мазнини", пресметна Найденов, като за 2011 г. те са произвели 30 000 тона продукция, допълни той.

Още по темата

"Като министър и ветеринарен лекар ще кажа, че продуктите с растителни мазнини, и то тогава, когато потребителят се залуждава в избора си, определено могат да доведат до неблагоприятни последици за неговото здраве", каза министърът.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров обяви, че в България има само 8 предприятия, които са доказали, че имат 2 линии за производство с палмово масло.

"Две са мои, аз съм готов да се откажа от тях", отсече Зоров.

След него се отказа и млекопреработвателят Симеон Присадашки, който също произвеждал продукти с палмово масло, и щял да спре, в името на потребителя.

Близо два часа министър Найденов, директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, ресорният зам.-министър на земеделието и храните Цветан Димитров, представители на млекопреработвателния и животновъдния бранш, както и депутати обсъждаха Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, която Министерски съвет прие.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase