Цветанов призна, че бягството на Братя Галеви ще се отрази негативно на доклада на ЕК. Снимка: БТА

МВР работи по документирането на престъпната дейност на емблематични фигури в годините на прехода, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му тези хора могат да бъдат наречени "кокаинови крале".

На въпрос дали визира задържаният в чужбина Христофорос Аманатидис  - Таки, Цветанов отрече и уточни, че става въпрос за много по-голяма фигура.

Цветанов посочи, че със случая "Таки" е натоварена Върховната касационна прокуратура.

Цветанов припомни,че Христофорос Аманатидис е бил задържан от Интерпол на домашен адрес в Дубай.

Има процедури за обмен на документи свързани със задържането на "Таки". Когато те бъдат предоставени, съдебните инстанции ще заседават за да решат дали "Таки" може да бъде върнат в България, заяви още Цветанов.

За това къде са т. нар. "братя Галеви" хипотезите са много, каза още Цветан Цветанов.

Предположенията са, че или са се укрили някъде в страната или са минали нелегално границата, отчете вицепремиерът.

Още по темата

Запитан как случаят с " братя Галеви" ще се отрази на доклада на Европейската комисия за България в сферата на правосъдието и вътрешните работи през юли Цветанов призна, че това няма да бъде добре възприето.

"Смятам, че по случая се били събрани достатъчно доказателства за да се стигне до осъдителни присъди. Оттук нататък съдът на апелативна инстанция е този, който е могъл да се разпореди те да бъдат там, където им е мястото.

При положение, че не е направено, сами разбирате че започваме да ги издирваме", заяви още Цветанов и завърши категорично:

"Уверявам ви, че те ще бъдат открити, където и да се скрият, защото разполагаме с информационната база на Шенгенското пространство, на ИНТЕРПОЛ и на ЕВРОПОЛ".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase