От Центъра за градска мобилност признаха за проблема. Снимка: архив, Булфото

Българите са системно дискриминирани от контрольорите в градския транспорт в София за сметка на пътниците от ромски произход.

Такава жалба е подал в Комисията за защита от дискриминация студентът по Публична администрация Пламен Иванов срещу Центъра за градска мобилност.

Той разказа пред bTV, че се решил на стъпката, след като за един ден на два пъти станал свидетел на "толерантното" отношение на контрольорите спрямо ромите в превозните средства.

Той твърди, че е видял как контрольорите не проверяват роми и ги подминават. Бил свидетел на два такива случая дори в Деня на независимостта на България миналата година.

"Най-възмутителното нещо беше грубото отношение на контрольорите към мен, когато им направих забележка – това беше капката, която преля чашата. Почнаха да ми обясняват как ситуацията била същата в и БДЖ. Но това не е оправдание. Не може да се държи за заложник цялата държава от определена група хора, които имат само права, но нямат задължения. Законът е равен за всички", коментира Пламен.

Той разказа още как за 2 години пътуване през жк „Люлин” нито веднъж не са се качили контрольори в района на ромското гето около пазара.

За сериозен проблем с контрола на пътниците роми в градския транспорт призна и управителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов.

Нямало неписано правило да се толерират гратисчиите сред ромското население и ежедневно при инструктажа се напомня на контрольорите, че трябва да се отнасят еднакво към всички хора в превозните средства. Костов подчерта обаче, че има голяма доза притеснение сред служителите на Центъра за градска мобилност – от саморазправа спрямо тях от страна на ромите, които са станали обект на проверка, глоба или написан акт за нарушение.

"Служителите се притесняват, разпознаваеми са – знаете, че са с униформи. Ще ви дам един пример, имаме много такива случаи – след направена през деня проверка, особено по линия, която минава през район с наситена концентрация на роми, вечер имаме счупени стъкла на автобуси, на трамваи... един вид си го връщат", заяви Николай Костов.

По думите му при проверките в такива райони на столицата обикновено се търси съдействието на Общинска полиция. Той уточни, че не става въпрос за "вдигане на ръце" или "примирение", но се търсят начини да се реши този тежък проблем.

Подалият жалбата до Комисията за защита от дискриминацията Пламен подчерта, че не принадлежи към никакви националистически партии или други политически формации, както и, че не е расист и през живота си почти не е имал контакт с хора от този етнос.

"Цветът на кожата не е фактор. Ако циганите бяха руси и със сини очи и се държаха по същия начин, аз отново щях да бъда срещу тяхното поведение", допълни младежът, който не пожела да покаже лицето си от съображения за сигурност.

Пламен заяви, че според статистика на Центъра за градска мобилност от 8 до 10% от пътниците в столичния транспорт са гратисчии. Студентът попита защо се позволява тези милиони левове да не влязат в хазната и то в условията на криза.

Делото по казуса ще се гледа на 9 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase