Все повече българи са готови да станат приемни родители. Снимка: Архив Булфото

За близо 4 години от 2008 г. 332 деца са настанени за отглеждане в приемни семейства, като в момента така се отглеждат 270 деца.

Това сочат резултатите от заключителната конференция по проекта "Приемна грижа" - "Всяко дете иска семейство" на УНИЦЕФ-България, обявени на пресконференция в София.

Според статистиката 200 от децата са настанени в приемните семейства от специализирана институция, а останалите от семейство, от родилно отделение или от друго приемно семейство.

Най-голям е броят на децата в приемни семейства на възраст от 4 до 6 години, като така се отглеждат общо 101 малчугани.

Към момента на настаняване 51 деца са били на възраст до 1 година, 87 - от 1 до 3 години, а останалите са били над 7-годишни.

60 на сто от всички деца са момичета, а половината от всички деца са от ромски произход.

Статистиката сочи още, че 87 деца са изведени от приемните семейства, тъй като 35 от тях са осиновени, 22 са върнати обратно в биологичните им семейства, седем са върнати в институция, а три са навършили възраст.

От УНИЦЕФ посочиха, че в началото на проекта през 2008 г. у нас са регистрирани 250 приемни семейства, а към началото на т.г. те са вече около 900.

"През последните три години бе разрушен митът, че приемната грижа не може да проработи в България", посочи председателят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай и допълни, че у нас има много отговорни и любящи семейства.

От юни 2009 г. са регистрирани 384 нови кандидати за приемни семейства, като от тях са одобрени 277.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase