Яйцата на едро поевтиняват. Снимка: Impact press group
fallback

Яйцата продължават да поевтиняват и вече се търгуват средно по 0,21 лева за брой на едро, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

От Великден цената на пилешките продукти пада надолу. Преди това обаче цените на яйцата удариха рекорд и предизвикаха недоволството на повечето потребители.

Премиерът Бойко Борисов дори нареди спешни проверки дали няма спекула при цените.

Такава не беше намерена, но въпреки това, след проверките на финансовия министър Симеон Дянков по българските магазини, цените на пилешките продукти тръгнаха надолу.

Краставиците поевтиняват тази седмица с 21,4 процента - до 1,69 лева за килограм.

Българските оранжерийни домати поскъпват 25,3 на сто и се търгуват по 3,37 лева за килограм. Доматите от внос поевтиняват с 12,4 на сто до 2,35 лева за килограм.

Цената на зелето се качва с 7,1 на сто до 0,60 лева за килограм на едро. Българските картофи се продават без промяна по 0,42 лева за килограм.

Вносните картофи поскъпват с 4,3 процента до 0,49 лева за килограм. Цената на салатите се качва с 2,6 на сто до 0,40 лева за брой.

Портокалите поскъпват с 2,0 на сто до 1,01 лв./кг, а цената на лимоните се качва с 2,6 на сто до 1,58 лева за килограм. Българските ябълки се продават по 1,02 лева, а вносните - по 1,21 лева за килограм.

Кравето сирене се търгуваха по 4,75 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" се търгува средно по 10,26 лв./кг - с 0,1 на сто по-евтино от миналата седмица.

Олиото се търгува по 2,52 лева за литър с 0,8 на сто по-скъпо от предходната седмица. Каймата се продава - по 4,94 лева за килограм с 0,6 на сто по-скъпо от миналата седмица.

Захарта се поевтинява с две стотинки до 2,00 лева за килограм. Брашното тип "500" поскъпва с два процента до 0,93 лева за килограм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

хммм

преди 11 години

къде ги виждате да падат тия цени на яйцата само това не разбирам, по магазините най-евтините цени са на ония Клевер десет за 2,99, такива са от месеци насам, само незнам защо излизат такива безсмислени статии, напишете една сега и че цените на горивата също ще продължат да спадат поне майтапа да е пълен

31

Анонимен

преди 11 години

няма да купувам, нека излюпят пилци от тях

30

бойко борисов

преди 11 години

Щом преди великден яйцата поскъпнаха до 30 стотитинки, а сега падат до 20 стотинки, то това значи само едно - СПЕКУЛА ИМААА. По точно има картел.Лично аз за Великден не съм купил на пук нито едно яйце - сега да си ги ядат сами.Ще се оправим когато цените за празниците падат а не обратното. Чак тогава ще повярвам че сме европейска държава /защото в Европа е така/ и имаме действаща пазарна икономика

fallback