Приемането на Закона за конфискацията предизвика остри реакции. Снимка: БТА
fallback

Приетият закон за конфискацията на престъпно имущество е водеща тема за медиите днес.

"Под диктовката на ЕС ГЕРБ прие абсурден закон за престъпните имоти", коментира на първа страница "Сега".
Управляващите успяха да счупят поредния парламентарен рекорд с експресното приемане на закона, но с него едва ли ще преборят мафията.

Затова пък новият закон със сигурност ще доведе до множество дела в Европейския съд за правата на човека. Това категорично мнение се споделя не само от юристите на опозицията и представителите на неправителствения сектор, но и от депутати на ГЕРБ, смята изданието.

"Левицата дава закона за конфискация на Конституционния съд" е водещото заглавие на "Дума" по темата. Това е репресивен и мракобеснически закон, който "плаче" за Конституционния съд, коментира Мая Манолова.

В друга статия вестникът допълва, че 117 от текстовете, приети от парламентарното мнозинство, са определени като противоконституционни. Мнението е на проф. Любен Корнезов. Според него правителството спокойно си приема текстове, които са против обществото.

Лидерът на "Гергьовден" Любен Дилов-син пък заяви, че този парламент е рекордьор до момента по върнати текстове от Конституционния съд. Пред "Труд" той уточнява: "Очевидно управляващите имат тежки проблеми с конституцията, независимо от коя правна школа са - кюстендилската или плевенската. Единодушна е оценката - и вътрешна, и външна, че последните избори бяха най-компрометираните по отношение на демократичността им във всяко едно отношение."

Тръгва чистка по митниците след зрелищната полицейска акция на Капитан Андреево, съобщава "24 часа". В сряда вечерта бе арестувана цялата първа смяна митничари заради подкупи и рекет. Прогнозата е уволненията и оставките да тръгнат  от върховете на агенцията. Спрягат се имената и на двамата заместници на шефа на митниците Ваньо Танов, както и на един началник на митница.

Темата е водеща и за "Стандарт". Рушветите в злато - това е новият хит сред корумпираните митничари, отбелязва ежедневникът.

Пред "Преса" бившият шеф на Агенция "Митници" Емил Димитров коментира акцията: "Поздравявам прокурорите за смелостта им. Като начало, като първа стъпка акцията е добра. Но е отдавна закъсняла и непоследователна. Можеше например да изчакат да видят накъде ще тръгнат парите. Дали има някой по-нагоре по веригата. Ама не: зор да се спре веднага."

Сред водещите акценти за "Труд" днес е изказването на премиера Бойко Борисов, че за трите години управление на ГЕРБ с една година средно се е вдигнала продължителността на живота в България.

В демографските данни на НСИ обаче подобна радост няма, пише ежедневникът. Средната очаквана продължителност на живота расте от 22 години насам, а за последните 3 се е увеличила с 4 месеца. Въпреки това българите ще умрат с 5-6 години по-рано от останалите европейци.

Само за три години власт ГЕРБ успяха да поставят черен рекорд в нивото на безработицата, коментира "Дума".
От НСИ обявиха вчера, че безработните в страната са достигнали 12,9 процента, или 422 500 души. Това е най-високото ниво на неработещите, постигано от 2001 г. насам.

"Сега" допълва, че 44.6 процента от всички деца в България живеят в риск от бедност, а 340 000 са в нищета.

Метеоритен дъжд ще озари небето над България в нощта срещу Гергьовден, анонсира "Новинар". Това обаче ще съвпадне с пълнолунието, което ще отнеме от блясъка на космическото явление. От Института по астрономия към БАН са категорични, че не се очаква явленията да се отразят на Земята и препоръчват хората да не се притесняват, че това ще причини някакви катаклизми.

Според челото на "Преса" луната днес поражда опасност за хората с болни сърца и лошо кръвно. Причината за това е, че тя достига най-близка до Земята точка - по-малко от 357 000 км. Увеличава се рискът от сърцебиене, ритъмни нарушения, главоболие, може да се стигне до инфаркт, предупреждават лекари. Близостта на луната влияе и върху нервната система. Засилва се чувството на безпокойство, безсъние, депресивни състояния.

Сестрата на Бойко Борисов Красимира Иванова говори пред "Стандарт" за проблемите в здравеопазването. "Ако нещо пречи в нашето здравеопазване, това е т.нар. система. Никога няма се съглася, че един лекар може само той да е виновен за даден инцидент. Има система, която трябва да се промени", смята Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

скептик

преди 11 години

Ами, като смятат да борят корупцията с новият закон. Да конфискуват имотите на Петя Славова. Тогава ще им повярвам. Иначе това е поредният умишлено некадърен закон, който просто симулира работа на управляващите. Целта е да отчетат работа пред ЕС. После следващите управляващи ще го променят с нови "вратички" за техните хора. И потърпевши, отново ще са обикновените хора, които ще бъдат изнудвани, за да са послушни. Цяло чудо е, че след всичко което се случва в тази държава има хора които вярват че един такъв закон ще промени нещо. Колко мафиотите са в затвора. Толкова и незаконните богаташи ще и се разделят с крадените пари! Трябва такъв закон, но ни трябва и правителство което да има волята да го прилага! В момента в България такава партия не съществува!

63

синковци

преди 11 години

Не зная защо депутатите от ГЕРБ оставиха кабинета на власт: по-скоро от респект пред посланиците на европейските страни, които отидоха на крак в НС мълчаливо да посъветват народните избраници (??!!!) коя е правата вяра. ДУпетатите схванаха своята историческа мисия и независимо от яростния вой на БСП+ДПС гласуваха закона. Не зная и адв.Й.Грозев защо се заканва, че делата в Страсбург ще завалят, защото и ЕСПЧ ще подвие коляно пред ЕС и ЕП. Там не работят нито проф.Груев, нито съдиите М.Тодорова, Куцкова, както и конституционните съдии Малкият пъпеш, Друмева и т.н., та да защитават с открити гърди десните социалисти и агите. С праволинейната си и недалновидна политика Бойко+Цецко отново си намериха противници. Виждайки,че борбата с БСП е жестока и че зад черевеношийките стоят магистратите, отгледани по Гоцево време, двамата гении на мисълта решха отново да вземат на мушка пенсионерите. Не стига,че цели 3 години и 1 стотинка повишение нямаше на пенсиите, не стига че издевателстваха над тях както и турчин не си е позволил, но Цецо+Бойко скроиха водачите на МПС над 65 години да се явяват на проверочен изпит! Защо така бре синковци, та старците ли избиха в Симеоновград цели 6 младежи, те ли нафиркани до козирката с летящ като болид автомобил убиха трима младежи в насрещното движение край Перник или това беше пияна магистратка; този депутат, който заловен,че кара пиян возилото си и в отговор срита полицаите нали също не беше на пенсионна възраст! Съдийката в Пазарджик, зам.шеф на РС ,караща с 5 промила рано сутринта леката си кола, пенсионерка ли беше? Тези шофьори изпогазили хора , вкл. и деца на пешеходната пътеки в София, Пловдив, Ямбол, Варна ,Бургас и т.н. и осъдени от доблестните съдийки в тези градове по на 1,2-1,5 години условно за убийство на пътя, пенсионери ли бяха? А убийците на пътя са на свобода и съдийките са пак съдии и съдят въз осонва на закона и морала! Бойко, догодина ще има парламентарни избори там ще ти напомним на теб и другите гербаджии как се подигравахте с пенсионерите. Много добре ще ти напомним, та да разберете с Цецо , че от вас по-високо са пенсионерите.

62

Още закони трябват!

преди 11 години

Преди месец в Румъния беше приет Закон за Лустрацията.У нас медиите собственост на наши и руски агенти пропуснаха тоз ''дребен'' факт.Дай Боже, скоро и у нас!

fallback