Митничарите прибирали пари от транспортни и спедиторски фирми. Снимка: архив, Булфото

Над 14 000 лева са били открити в главния митничар по време на започналата късно снощи операция "Митница" на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Сумата е била в различна валута – евро, долари и турски лири.

"Странно бе обяснението на главния митничар, че част от парите били намерени в тоалетната на граничния пункт", поясни Цветанов пред "Фокус".

Още по темата

В други десетина митничари от дежурната смяна са открити по-малки суми – от порядъка на €150 – 180.

От прокуратурата и от "Вътрешна сигурност" предполагат, че тези суми са "отклонени" от общата сума, която се е разпределяла след приключването на всяка смяна.

Операция "Митница", която стартира късно снощи и предизвика забавяне в обработката на пътникопотока на ГКПП "Капитан Андреево", е подготвяна в продължение на повече от 3 месеца и цели пресичане на порочни практики за изнудване на преминаващите и на спедиторските фирми.

Задържани са 32-ма служители на граничния пункт, а прокуратурата ще преценява срещу колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения.

"Тепърва ще установяваме кой какъв е в тази престъпна схема, защо е получавал пари и прочее", коментира пред TV7 градският прокурор Никола Кокинов.

"Става въпрос за класически случай на незаконно облагодетелстване от страна на митничари,  които са пропускали определени стоки, товари, камиони и граждани срещу подкупи. Снощи бяха заловени, образно казано, на калъп въпросните служители, докато разпределят купчини пари в тоалетната", допълни той.

Процесуално-следствените действия и работата на екипите продължава и в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase