Стоян Денчев и патриарх Кирил. Снимка: БТА
fallback

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил получи почетната степен "доктор хонорис кауза" на Университета по библиотекознание и информационни технологии, която му беше връчена от ректора на висшето училище проф. Стоян Денчев.

Той отбеляза, че патриарх Кирил получава почетната титла заради "големите му заслуги за укрепване на православното единство, за приноса му в задълбочаването на духовните и християнските ценности и традициите между българския и руския народ".

Проф. Денчев връчи на патриарх Кирил и картина на руската църква в София, нарисувана от младия български художник Павел Митков.

Председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова представи две книги на руския патриарх, преведени на български език. Те са "Словото на пастира" - с беседи за православната вяра, и "Свобода и отговорност".

На церемонията присъстваха български митрополити, руски духовници, ректори на висши училища. За връчването на почетната степен на патриарх Кирил беше дошъл и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Това беше последната среща от тридневното посещение у нас на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил, което започна на 27 април. Преди да отпътува за летището, руският патриарх получи подарък от Светлана Шаренкова - българско овчарско куче, родено на 3 март 2012 г. В биографични данни за руския патриарх Кирил пише, че любимата му порода куче е овчарката, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

137

Анонимен

преди 12 години

На добър път, Ваше Светейшество!Дано оставате с добри впечатления от страната ни . Браво , Нина (коментар 147 ) !!!. Проявила си кураж да кажеш истината , въпреки че промюсолмански изцепки ,като атила ( 155) открито се толерират в българските медии.

136

Бесарабски българин

преди 12 години

Да живее българо-руско приятелство!!!!!!!!!!

135

Хасму

преди 12 години

АТИЛЧО, много отпадъци се мотаят тъдява, ама ти си архибоклука комай. Мислиш си, че си патриот и националист. Не, гейче ненещастно, аз съм патриот и националист, но не и шовинист, а ти просто си едно кресливо ***, попрочело два- три реда тенденциозни и си въобразява, че е открило "истинската" история. Кой ти вярва, освен другите два миризливи пора около теб.

fallback