Кадир Мехмед беше докаран в безпомощно състояние. Снимка: архив Булфото
fallback

С настъпването на пролетта и лятото се очаква бум на опитите за трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Това е периода, в който най-много хора търсят сезонна работа навън и лесно могат да станат плячка на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати и приятели, предупреждават от Националната комисия за борба с трафика на хора.

Oще по темата

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация често се определя като съвременна форма на робство. Жертвите на този тип експлоатация полагат нерегламентиран труд, който е минимално заплатен или изобщо не се заплаща.

В тези случаи предварителните договорки с работодателите обикновено се разминават драстично с реалните условия на живот и работа или изобщо не са формализирани с предварително подписан договор.

Трафикантите често взимат документите за самоличност на жертвите си, за да не могат да се обърнат към властите и да ги държат в подчинение.

Те често прибягват и до психически тормоз над жертвите си. Веднъж попаднали в схемата, тези хора са заплашвани със саморазправа със семействата и близките им.

Вече все по-рядко се среща физическо насилие, защото то е лесно доказуемо и трафикантите избягват да го използват. Психическото насилие от друга страна е трудно доказуемо и самите жертви са до такава степен пресирани, че отказват да говорят.

Типичен пример за трудова експлоатация е българинът, който лятото на миналата година бе захвърлен до границата ни с Гърция.

Кадир Мехмед беше предаден на българските власти в безпомощно състояние. Мъжът беше стигнал почти до състояние на жив труп. След възстановяването си той разказа, че гръцкият му работодател го е оставял без храна и не е заплащал труда му.

Най-често жертви на трафикантите стават ниско образовани хора от най-бедните социални общности. Поради липсата на работа те са в тотална безизходица и могат лесно да бъдат подлъгани с обещания за добра работа.

Трафикантите обикновено подбират жертви, които не владеят чужди езици, защото те по-трудно могат да се обърнат към властите извън страната.

Не рядко се случва и роднини да примамват свои близки и да ги вкарват в канали за трафик на хора.

От Националната агенция за борба с трафика на хора алармират, че все по-често жертви на трафикантите стават мъже.

Ако до преди години основната плячка бяха жени, които бяха използвани за сексуални робини, сега все по-често в каналите попадат мъже за трудова експлоатация.

Националната агенция за борба с трафика на хора призовава внимателно да се проучват работодателите и да не се тръгва бе изрядно подписан договор.

Задължително е да получите копие на договора на български език или друг език, който разбирате, както и на официалния език за страната на работодателя.

Документите за самоличност не трябва да се предоставят на никого, под никакъв предлог.

Преди заминаването, е добре да се свържете с някоя от организациите, които предоставят повече информация за възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина.

Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в съответната страна. Потърсете помощ от полицията, дори да нямате документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Anonimna

преди 12 години

"Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в съответната страна. Потърсете помощ от полицията, дори да нямате документи."Bylgarskite predstavitelsvta sa, za syjalenie, tvyrde nedobrojelatelni - az lichno ne bih se obyrnala kym tqh az sym v beda!!!

54

потърпевш

преди 12 години

Хиляди хора са пострадали от услугите на ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НАРЕЧЕНИ ПОСРЕДНИЦИ ЗА РАБОТА В ЧУЖБИНА и на никой от тях не е потърсена отговорност, поне за това че повечето от тях са НЕЛЕГАЛНИ. А не можем и да ги съдим, защото няма договори, няма документи.Излиза че, кучетата си лаят, кервана си върви.

53

ANONIMEN

преди 12 години

GRAKA IMA I POMOSHTNIK V NABLIUDENIETO-NQKOQ KRASAVICA BALGARKA,KOQTO PO.BAVA!TOCHNO TQ IZKARVA NA RABOTNICITE DUSHICITE!KATO POOSTAREE I DOIDE NQKOQ PO-MLADA,STARATA OTPADA!

fallback