Снимка: архив, Булфото

Днес се отбелязва най-големият нерелигиозен празник в света - Международен ден на Земята.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 година той е обявен за международен. България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

В София ще бъдат ще бъдат раздадени 3000 дръвчета - бор и цер, на входа на Южния парк при бул. "Витоша" от сдружението "Екофорум за устойчиво развитие, съобщиха от Столичния инспекторат.

Акцията ще е от 9.00 ч. до 20.00 часа.

През днешния ден с помощта на доброволци ще се чисти ул. "Житница". Близо 9000 души са се включили в кампанията по пролетното почистване на София, която започна от началото на месеца и ще продължи до 27 април, пише БТА.

Денят на Земята ще бъде отбелязан и с музикални събития.

В 20-ия Международен конкурс за инструменталисти и композитори "Музиката и земята" ще участват над 90 млади музиканти от осем страни - България, Япония, Македония, Франция,Германия, Корея, Гърция и Швейцария. Музикалният форум е от днес до 26 април в Националния музей "Земята и хората", съобщиха  организаторите.

Целта на конкурса е да импулсира младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване.

Днес е и церемонията на БГ Радио, на която българските поп и рок музиканти и певци ще се надяват на статуетки. Концертът също ще мине под мотото на международния ден на Земята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase