Снимка: архив, Reuters

Производството на найлонови торбички е спаднало с 60-70% от въвеждането на продуктовата такса.

Това обявиха на пресконференция в БТА производители на торбички и представители на Българска асоциация "Полимери" по повод предвиждани промени, с които ще се облагат всякакъв вид торбички, а не само най-тънките, както е досега.

Те обясниха, че са спрели производството на тънки торбички под 15 микрона, тъй като за тях трябва да се заплаща такса. Първоначално тя е била 15 стотинки, а от началото на т.г. е 35 ст., но реално никой не я плаща, защото се произвеждат само торбички над 15 микрона.

По думите им обаче като цяло производството на торбичките е спаднало, защото се произвеждат само над 15 микрона, които са по-скъпи и магазините ги продават, вместо да ги подаряват.

Предвидено е от 35 стотинки сега таксата да се увеличи през 2013 г. на 45 ст., а 2014 г. - 55 ст., което прави България с най-висока такса в Европа.

Според асоциацията, ако промените бъдат въведени, браншът ще бъде доведен до фалит. Заетите в сектора са около 3500 души.

Според тях целта за опазване на околната среда няма да се постигне с въвеждането на рестриктивни мерки, а трябва да се подобри събирането и последващото рециклиране на продуктите от пластмаса, каквито са и полиетиленовите торбички. Те добавиха, че полиетиленът дава възможност да бъде преработван над 30 пъти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase