Снимка: архив Булфото
fallback

Драстични нарушения са открити в Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен при внезапна проверка на здравния министър Десислава Атанасова.

Тя е била извършена по сигнал за нередности в социалното заведение от неправителствена организация, съобщиха от здравното министерство.

Констатациите от проверката са потресаващи. В едно от отделенията имало 16-годишно дете с тегло под 10 килограма, други 16 -годишни с тегло 16 кг, и  10-годишни, тежащи по 5-7 килограма.

„Недопустимо е да виждаме дете на 16 години с тегло под 10 кг и обяснението за това не могат да бъдат единствено аномалиите в неговото развитие”, категорична е Десислава Атанасова.

Според нея децата не са хранени нормално. Според данни на предварителната проверка за едно хранене са отделяни максимум по 5 минути.

Храната пък била давана смесена – първото, второто и третото ястие в шише с биберон.

Установени са пропуски при съхранението на хранителните продукти. Имало и съмнения, че децата се отглеждат с памперси, защото помещенията миришели на урина, а в пералното помещение били открити чаршафи с урина. Персоналът обаче твърдял обратното.  

Домът в Плевен е сред най-големите в страната и в него в момента са настанени 154 деца. За тях се грижат над 170 души персонал, в това число лекари, медицински сестри, рехабилитатори и възпитатели.

„Категорично смятам, че въпреки това не се осигуряват необходимите грижи за тези деца”, отсече новоизбраният здравен министър.

Имало  деца на 2,5-3 години, които не ходят самостоятелно в тоалетна, не говорят или почти не ходят.

"За децата трябва да се осигури друга среда за достоен живот, затова домът е включен в програма за деинституализация", допълни Десислава Атанасова.

При проверката са констатирани сериозни нарушения и в счетоводната, и складова отчетност на дома. Един от примерите е за получено дарение от анонимен подател с неизвестно съдържание, за което никой не е извършил необходимия санитарен контрол.

„След приключване на проверката в дома в Плевен ще бъдат предприети строги дисциплинарни санкции по отношение на виновните лица в съответствие с трудовото законодателство на страната”, категорична е Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

179

Paskalev

преди 12 години

Vsi4ko tova e vqrno.Pose6taval sum tozi dom predi okolo godina i bqh potresen ot durjanieto na personala sprqmo decata.Ve4er imam poznata,koqto raboti tam-si vzima ot prodyktite v 4anti za v ku6ti-a decata neka da gladyvat.Kak ne gi e grqh pred boga,ne gi e sram ot ni6to.

178

Don Mutrov

преди 12 години

Molq vi otidete i prosto celiq ekip koito raboti tam napravete grupovo samoubiestvo vie ne zaslujavate da jiveete molq vi prosto se samoubieto nqma ve4e smutna prisuda taka4e umrete po nai burz na4in i ne se opitvaite da komentirate i da kazvate 4e ne e vqrno prosto napravete grupovo samoubiistvo molq vi!!!!!

177

поля

преди 12 години

потресени сме от лъжите които се пишат във вестниците от репортери които дори не са стъпвали в този дом а хората се ЗАБЛУЖДАВАТ лесно Колкото е погадно толкова Повече СЕ ЧЕТЕ Здравите дечица там СА МНОГО СЛАДКИ ЧИСТИ И С НОРМАЛНО ТЕЛЕСНО ТЕГЛО За отделение с 20 деца се грижат 2-3 души персонал на смяна бре гледано детеТака изглеждаха и другите деца Тези жени са СВЕТИЦИ А НЕ престърници RACE FOR THE ROYAL RUMBLE

fallback