Имаме прекрасни съвременни, млади автори, смята Сергей Игнатов. Снимка: архив, Булфото
fallback

Просветният министър Сергей Игнатов одобрява инициативата към литературата за четене през лятната ваканция от учениците да бъдат добавени и книги на съвременни автори.

Игнатов каза това по повод инициативата на детския портал Аz-deteto.bg и на Столичната библиотека към списъка със задължителните книги за четене през лятото за учениците да се включат и "нови, модерни книги".

"Самият аз говоря от три години, че новата българска литература трябва да присъства, защото децата иначе живеят в една историческа среда, а те има с какво да се гордеят - имаме прекрасни съвременни, млади автори", коментира Сергей Игнатов.

По думите му учителите трябва да имат правото да избират, освен задължителната литература, да могат да препоръчват и други книги на учениците. Попитан ще има ли учебници с по-опростено съдържание, министър Игнатов каза, че са променени държавните образователни изисквания и се "върви от енциклопедичното към едно по-практично образование, но за това е нужно време".

Днес в Столична библиотека се състоя „Национална кръгла маса за детското четене“. Инициативата се проведе под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова и е част от националната кампания на Столична библиотека и детския портал Az-deteto.bg "Забавното лятно четене“.

Един основните изводи беше фактът, че ако учители, родители и библиотеки обединят усилия, ще има много повече четящи деца.

Спаска Тарандова, заместник-директор на Столична библиотека, оповести данните от социологическо проучване на нагласите и отношението към четенето на децата и ученици.

Според данните с най-голям интерес към четенето са децата в средната образователна степен V – VІІ клас /11 -14 г./ - 41,5%. Значително по-малко са читателите деца от І – ІV клас /7 - 10 г./ - 32,1%, и от VІІІ - ХІІ клас - 17%.

През свободното си време децата и юношите предпочитат най-вече да четат книги /енциклопедии, приключенска литература, книги за магии/ - 31,2%, следват заниманията с компютри и Интернет - 12,5 %, и медии - 10,7 %.

Спортът е посочен от 8,9 % /плуване, колоездене, кънки, баскетбол, футбол/, следван от творческите дейности: рисуване, музика и др. - 7,1 %, игри, пъзели — 6,2 %, срещи с приятели – 5,4 %, разходки и пътувания — 4,5 %, и други занимания като кино, учене, слушане на музика, танци, развлечения, риболов, сън – 10,7 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

до22 до 16 18 де

преди 12 години

Драги(а) 22,Известно ми е цялостното творчество на поетесата Станка Пенчева.Но прочетете"Писмата на един дакел( МИли бате).Децата МНОГО харесват начина на общуване между Дакела, Мишо, Бабата и др. герои като Кучето. Има и загатнати "любовни истории", но всичко предадено чрез фини философски размисли за живота!Прекрасна книга, а най-важното е, че децата я харесват!Непременно я прочетете!( по-добра е и от "Анини приказки" на Ст. Цанев.И там имаше философия и проблеми и я четяхме като "топъл хл

21

Петя

преди 12 години

Браво! Имаме Захари Карабашлиев, имаме Георги Господинов, имаме Деян Енев - наистина актуални автори, които пишат днас за времето в изминалите 22 години. Нещо, което би било интересно на гимназистите!Някои в коментарите може и да плюят Игнатов, но той е човек, който мисли за това как децата да получават полезна и интересна информация, за да не отпадат от системата и за да се реализират в живота. Бил ми е преподавател навремето в СУ, наистина съвестен човек. И наистина реформатор.

20

а

преди 12 години

Голям новатор, голямо нещо!

fallback