Снимка: Bulphoto

Килограм хляб „Добруджа“ се е продавал с 12 стотинки по-евтино през първите 2 месеца на годината, отколкото през същия период на миналата година. Това съобщи днес Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, на заседание на Консултативния съвет по зърното, като се позова на данни от Системата за агропазарна информация (САПИ).

Кукушева бе избрана на днешното заседание за председател на съвета, създаден през 2000 г. на основата на Меморандум между браншови организации по веригата зърно-брашно-хляб. Председателят се избира на ротационен принцип сред представителите на браншовия сектор.

Бе обявено също, че към момента има запаси от пшеница в размер на 1 252 488 тона, като се предполага, че количеството ще е достатъчно да задоволи както вътрешното потребление, така и възможностите за износ. През миналата година по същото време наличното количество е било около 1,1 млн. тона.

От дирекция „Растениевъдство” към министерство на земеделието и храните представиха подробни данни от последното обследване на състоянието на есенниците, от които става ясно, че като цяло страната ще има достатъчно зърно за потребление и износ и през настоящата година.

Бяха оповестени данни за по-значими поражения при посевите от рапица, но от Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщиха, че фермерите подготвят презасяване на пострадалите площи с подходящи пролетни култури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase